Gemeente Lansingerland start met ‘De Speeltuinchef’

Lansingerland - Maandag 13 september gaf wethouder Simon Fortuyn het startsein voor de herinrichting van diverse speelplekken in Lansingerland. Eerder, voor de corona, waren er al bijeenkomsten waarbij omwonenden van speelplekken hun ideeën en wensen kenbaar konden maken. Onder meer door de coronamaatregelen kwam er weinig respons en zelfs een later gehouden enquête werkte niet efficiënt. Vandaar nu het project 'De Speeltuinchef'.

John Hofman

Het is het alternatief geworden voor de eerdere bijeenkomsten, waardoor nu de webtool 'De Speeltuinchef' is gelanceerd. Ze is ontwikkeld door Peerdrops voor een aanbesteding. In de gemeente Zwijndrecht is men er zeer enthousiast over dus is Lansingerland met deze gemeente én Peerdrops in overleg gegaan voor bovenvermeld project.
De webtool voldoet inmiddels aan de gestelde eisen voor wat betreft de digitale toegankelijkheid. Er zijn nog enkele verbeterpunten in de webtool doorgevoerd, zodat ze nu voldoet. Ze is laagdrempelig en spreekt door de speelse creatieve vormgeving kinderen aan. Ze kan worden gebruikt door pictogrammen en werkt op onder meer tablet en telefoon.

Hoe werkt het

Bij de herinrichting van een speelplek worden de omwonenden per brief geïnformeerd. Met de link https://lansingerland.speeltuinchef.nl komt men op de juiste site van De Speeltuinchef. Er dient dan eenmalig een account te worden aangemaakt met een email adres + postcode en huisnummer. Per gezin kan er een reactie worden gegeven op de door hen gekozen speelplek, Omwonenden kunnen de activiteiten, de speelfuncties en de stijl kiezen voor de nieuwe speelplek. Van alle wensen en ideeën wordt een zgn. boodschappenlijstje gemaakt, dat wordt gebruikt als input bij het ontwerpen van de nieuwe speelplek. Via De Speeltuinchef kan een gemaakt ontwerp worden bekeken en een reactie worden gegeven.
De gemeente start met drie bestaande speelplekken: aan de Lingestraat en de Citadel in Berkel en Rodenrijs en aan de Vleugelvaren in Bergschenhoek.
“Er zijn totaal 176 speelplekken in onze gemeente en menige plek moet worden vervangen of heringericht omdat bijvoorbeeld het houtwerk aan vervanging toe is”, aldus de man van het onderhoud van deze plekken, Martin Kraaijenbosch. Het is dus aan de omwonenden van de speelplekken om mee te denken, onder meer welke speeltoestellen er moeten komen e.d.
Pojectmedewerker Eveline van der Velden coördineert de herinrichting van de speelplekken en is er enthousiast mee aan de slag gegaan. Bij de te herinrichten plekken komt een bord met het logo van De Speeltuinchef. Voorlopig dus drie speelplekken op de planning voor herinrichting. Uiteraard zijn de kinderen blij dat deze worden vernieuwd en ingericht naar hun wensen, dus wilden er wel een paar op de foto met de wethouder.