"Ik zag de koningin zichtbaar geraakt een traantje wegpinken"

Máxima, fan van Karim Amghar

Bleiswijk - Karim Amghar heeft er een nieuwe fan bij. Afgelopen vrijdag, 3 september, was de mbo-docent en documentairemaker uit Bleiswijk host tijdens de Nationale Opening van het mbo-jaar 2021-2022 in Houten. In de aula van de Yuverta mbo werd de aftrap verricht door Hare Majesteit Koningin Máxima. Na afloop van de plechtigheden liet zij Karim via haar persoonlijk adviseur weten fan van hem te zijn. Binnenkort zitten de koningin en hij zelfs samen aan de koffie.

Arie van Driel

Karim: "Hassan Outaklla, de persoonlijk adviseur van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin, vertelt je eerst dat Máxima en hij fan van mij zijn. En vervolgens word ik uitgenodigd om een en ander te komen bespreken. Hoe vet is dat?"
Ook de manier waarop de koningin hem begroette, zal hem altijd bijblijven. "Ik zei 'Welkom Majesteit'. Ze boog licht voorover. 'Dankjewel, Karim.'"
Voor de inwoner van Bleiswijk waren de uitnodiging van een bijzondere fan en de manier waarop hij door de koningin werd begroet, twee van de hoogtepunten van een dag die louter uit hoogtepunten bestond. Hij is er trots op. Een trots, die hij deelt met zijn in 2013 overleden vader. "Hij leeft niet meer. Maar ik weet zeker dat hij dit heeft meegekregen. Dat hij trots op me is dat ik dit toch maar heb geflikt."

Paprikaplukker

Na afloop reed hij vanuit Houten rechtstreeks naar zijn moeder. "Zij zei tegen mij: 'Jouw vader behoorde tot de eerste generatie arbeidsmigranten in Nederland. Zijn zoon schopte het van paprikaplukker in een kas in Bleiswijk tot host naast onze koningin'."
Aan het begin van de coronapandemie was Karim gevraagd een workshop mbo te geven. Door de eerste lockdown werd die afgeblazen. Niet veel later hoorde hij dat Máxima zijn workshop had willen bezoeken. "Het enige wat mijn moeder toen tegen mij zei: ´Karim, jouw moment komt nog wel. Wanneer dat goed voor je is, komt het vanzelf op je pad´. Zij heeft gelijk gekregen. Daarom was het zo bijzonder om erbij te zijn. Daarnaast geloof ik heel erg in het lot."

Liefde

De protocollen die bij een bijeenkomst met leden van het Koninklijk Huis horen, waren in Houten overigens niet aan Karim besteed. "Ik hou me nooit aan een script." Net als in 2018 dus, toen hij Máxima tegen de regels in aansprak. Het werd een emotioneel gesprek, waarin het overlijden van beider vaders de rode draad was. "Dat gesprek ging over liefde voor vaders. ik heb er een goed gevoel aan over gehouden, mag je best weten."
Dat de koningin het nieuwe schooljaar opende, werd door Karim vertaald als een eer voor het mbo. "Studenten, docenten en bestuurders strijden al heel lang om erkenning voor wat ze doen. En dat ze ertoe doen. De koningin benadrukte niet voor niets dat juist de mbo-studenten ons door het coronajaar heen hebben geholpen. Voor veel mensen is het als vanzelfsprekend dat er, als voorbeeld, zorg- en hulpverleners, politieagenten, automonteurs, kappers en noem maar op, zijn. Maar weet iedereen dat zij hun vak op een mbo hebben geleerd? Nee. Dus blijft de waardering en de erkenning voor die opleiding nog steeds uit."

Mensenmens

Om die misvatting recht te zetten was het voor Karim zo belangrijk dat juist koningin Máxima het nieuwe mbo-jaar opende. "Zij is een echt mensenmens. Iemand die alle werelden - zoals religie, leeftijd, gender, migrant - met elkaar verbindt. Daarnaast luistert zij naar je. Kijkt zij je recht aan. Toont interesse in wie jij bent. En het is niet gespeeld of gemaakt, of zo. Tijdens het optreden van spoken word-artiest Tyler Koudijzer zag ik haar zelfs een traantje wegpinken. En ook dat was absoluut geen nep gebaar. De koningin was zichtbaar geraakt door de woorden van Tyler. Mijn moeder is gek op sterke vrouwen. Prinses Beatrix. Mijn vrouw. Máxima. Waarom de koningin? Dat lijkt me wel duidelijk."