Wereldmarkt op Jenaplanschool De Kwakel

Berkel en Rodenrijs - Op vrijdag 15 maart was het een drukte van jewelste op het schoolplein van Jenaplanschool De Kwakel. De leerlingen hadden samen een Wereldmarkt georganiseerd en dat zorgde voor veel bezoekers.

De markt was de spectaculaire afsluiting van een groot schoolproject over het vieren van 100 jaar Jenaplanonderwijs in Nederland. Dit jaar wordt er ook alweer 50 jaar Jenaplanonderwijs gegeven op deze basisschool, voorheen bekend als de Don Boscoschool. In het Jenaplanmuseum, opgericht door kinderen uit de verrijkingsgroep, konden de bezoekers meer leren over de geschiedenis van de school en ontdekken wat een kwakel eigenlijk is.
De leerlingen hoorden meer over Jenaplan zelf en over onderwijs in andere landen. Ze hebben geleerd over de vier pijlers van Jenaplan: gesprek, spel, werk en vieren. De missie van de school is: ‘samen je eigen weg’. Ouders en teamleden helpen samen de kinderen hun eigen weg te vinden. In een omgeving waarin iedereen gelijkwaardig is en waarin respect voor elkaar de basis vormt.
Elke klas deed onderzoek naar een eigen land. En tijdens het project gingen de bij leerlingen bij elkaar in de klas op bezoek om van elkaar(s werk) te leren.
Op de markt verkochten de kinderen allemaal zelfgemaakte spulletjes in het thema van hun land voor het goede doel: Stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt dat ieder kind in Nederland zijn of haar verjaardag kan vieren. De totale opbrengst van deze dag was ruim 1000 euro!!
Vol overgave waren de kinderen aan het ondernemen, presenteren en bovenal aan het samenwerken. Allemaal belangrijke eigenschappen voor een Jenaplanner. Als klap op de vuurpijl ontving directeur Sebastiaan van der Tier uit handen van Edwin Solen, voorzitter Nederlandse Jenaplan Vereniging, het nieuwe bordje van de vereniging voor aan de gevel van het nieuwe schoolgebouw.