Uitstekend verlopen Zomertoernooi HBR

Wethouder Van den Beukel: ”Groot applaus voor alle vrijwilligers”

Berkel en Rodenrijs - Het Zomertoernooi bij Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs (HBR) had zaterdag 12 juni niet beter kunnen beginnen: de zon scheen en het werd een zomerse dag voor de 180 jongste leden van de vereniging. Ze stonden al te trappelen van ongeduld, want burgemeester Pieter van de Stadt zou het toernooi komen openen. Helaas was hij onverwacht verhinderd, maar wethouder Jan-Willem van den Beukel nam spontaan de ambtsketen over om als loco-burgemeester met plezier het ‘startschot’ voor deze dag te geven. Het alarmpistool bleef in de kast want hij nam, met een knipoog naar het EK, de bekende oranje ‘aanmoedigingstoeter’ ter hand.

John Hofman

Zoals bekend hecht HBR grote waarde aan sportiviteit en teamgeest en moest het dus een heel gezellige dag worden voor de jeugd. Zaterdag is dat doel volledig bereikt. Het seizoen wordt ieder jaar op deze manier afgesloten, maar dit seizoen is wel heel bijzonder verlopen: vanwege corona was het voor HBR puzzelen hoe ze de jeugd toch kon laten hockeyen. Naast de trainingen werd er, geheel coronaproof, ook een onderlinge competitie opgestart. Dat lukte mede dankzij de flexibiliteit van ouders en de inzet van alle vrijwilligers. De viering van het 45-jarig jubileum van de club moest helaas worden uitgesteld, dus werd het een digitale editie en kwam er een challenge op social media om eigen herinneringen te delen.
HBR werd op 22 mei 1975 opgericht en sinds die tijd is de club alleen maar gegroeid. Zo zijn er 40 jeugdteams! Het aantal leden is nu 1500. De ‘jonkies’, 6 en 7 jaar, trainen één keer per week en de rest twee keer. Toch is te merken dat de interesse om op hockey te gaan meer leeft onder de meisjes dan onder de jongens, want we zagen ook nu weer de dames oververtegenwoordigd op de velden. Misschien de invloed van het Nederlands Dames hockeyteam dat zondag 13 juni weer Europees Kampioen is geworden? Dankzij het feit dat ook het Heren hockeyteam Europees kampioen is geworden, zullen nu wellicht ook weer meer jongens interesse krijgen om te gaan hockeyen!

Volop interesse

Wethouder Van den Beukel memoreerde in zijn openingsspeech dat er vanwege de coronamaatregelen niet met andere clubs kon worden gespeeld, maar dat er onderling moest worden gehockeyd. “Na dit toernooi zijn jullie er weer klaar voor om wedstrijden te spelen”, zei hij, terwijl de mascotte van de club als verrassing onverwacht tussen de 180 kids plaats nam. “Jullie ouders mochten lange tijd niet bij jullie trainingen aanwezig zijn, maar laten we dankbaar zijn dat de trainingen dankzij de vele vrijwilligers toch door konden gaan”, aldus de wethouder. “Ik vraag dus een groot applaus voor alle vrijwilligers, trainers, coaches en spelleiders.”
Het ‘feest’ kon, na een korte warming-up, beginnen en alle teams werden verdeeld over de velden. Ondertussen kreeg de wethouder een rondleiding over het hele complex, daarbij begeleid door voorzitter Jeroen Zwaard en Jolanda Straver, voorzitter van de Jongste Jeugdcommissie. Hij toonde veel interesse en stelde allerlei vragen. De Heraut sprak ook met Jolanda over het afgelopen seizoen. De opkomst bij trainingen van de jeugd tijdens de coronaperiode was heel goed. Alles is goed verlopen en iedereen heeft zich prima aan de geldende regels gehouden. Men kon merken dat de jeugd blij was om te kunnen trainen. Ze hadden het ook best moeilijk gehad. Scholen waren gesloten, ze zagen hun vriendjes nauwelijks en nu konden ze zich toch even ‘uitleven’ bij de trainingen. Tijdens de rondleiding zei Jolanda het belangrijk te vinden dat de kinderen zich op hun eigen niveau en tempo kunnen ontwikkelen. In de coronaperiode was er meer rust op de velden omdat de ouders er niet bij mochten zijn. Tijdens wedstrijden zijn er, zoals ook bij voetbal, altijd wel een paar ouders die zich met het spel van de kinderen bemoeien en luid aanwijzingen geven. Het gaat er echter om dat de kinderen sportief bezig zijn, geen stress ervaren en het met elkaar gezellig hebben. Dat vraagt af en toe wat aandacht van coaches en leden van de Jongste Jeugdcommissie om ouders daar op te wijzen.

HBR heeft ook ‘toppers’

De wethouder had het idee dat het benaderen van ouders en andere geïnteresseerden om zich als vrijwilliger te melden beter werkt dan bijvoorbeeld een oproep in het clubblad. Hij kon zich nu zelf eens overtuigen wat een immens ‘bedrijf’ het bestuur van HBR moet runnen en wat er allemaal komt kijken om het, met 1500 leden, in goede banen te leiden. Jeroen vertelde hem dat er vorig jaar een aantal raadsleden aanwezig was bij een presentatie van de vier sportverenigingen op Het Hoge land die toen ook hebben gehoord wat HBR allemaal doet om de jeugd te trainen en op te leiden tot soms echte 'toppers', want die heeft de vereniging ook! HBR draagt haar steentje zéker bij aan cultuur en welzijn in de gemeente. Richting het nieuwste veld (alweer 2 jaar in gebruik, red.) lopend, zagen we een blauwe ‘container’ staan. Jeroen: “Dat wordt een nieuw horecapunt, zodat spelers en coaches niet helemaal naar het clubhuis hoeven te lopen voor een kopje koffie of drankje. Een nieuwe investering van de club”.
Ondertussen ging het toernooi gezellig door. De teams waren gemixet: jongens én meisjes en het was een lust voor het oog ze te zien spelen. Je kunt overigens al vrij jong lid worden van HBR: jongens vanaf hun 5e jaar, vanwege concurrentie met het voetbal iets eerder dan de meisjes, die vanaf hun 6e jaar lid kunnen worden. HBR kijkt terug op een zeer geslaagd Zomertoernooi.
Jolanda: “We hebben zowel van de kinderen als van de ouders veel positieve reacties gekregen en heel veel blije gezichtjes gezien”. Wethouder Van den Beukel heeft in ieder geval een zeer positieve indruk van Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs gekregen, die hij zeker 'mee zal nemen' naar zowel het college als de gemeenteraad, zo gaf hij aan bij zijn vertrek.
Aanmelden als lid van HBR? Dat kan via: www.hbrhockey.nl.