De ‘Vraag van de week’

Vorige week vroegen we hoe duurzaam ú al bezig bent met uw huis. Bijna 65% van de lezers die reageerden geeft aan dat hun huis goed geïsoleerd is, en bij 46% daarvan liggen er bovendien zonnepanelen op het dak.

Bij slechts 8% is men helemaal klaar voor de energietransitie: het huis is goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak, het is gasloos èn het heeft een warmtepomp. Van de anderen wacht 19% eerst op duidelijke initiatieven van de overheid en 8% op actie van de huiseigenaar.

Huisje, boompje, beestje

Lang niet iedereen heeft echter een huis, laat staan dat men al kan nadenken over de stappen die men zelf kan nemen in de energietransitie.
Naar schatting zijn er op dit moment in Nederland 1 miljoen nieuwe huizen nodig. Er is zo’n ernstig woningtekort omdat er de afgelopen twaalf jaar te weinig is gebouwd. Omdat veel potentiële kopers uit zijn op dezelfde woning en zich door de lage rentestand een (te) hoge hypotheek (denken te) kunnen veroorloven, wordt de vraagprijs flink overboden en vissen starters op de woningmarkt meestal achter het net. In de enorme vraag naar woningen kan eenvoudigweg niet met het zeer beperkte aanbod worden voorzien. Daar zijn wel oplossingen voor: meer grond beschikbaar stellen voor woningbouw, meer woningen bouwen in de sociaal betaalbare sector, tijdelijke woningen (Tiny Houses en Flexwoningen) plaatsen en meer (kleine) appartementen waardoor de doorstroming van ‘empty nesters’ weer op gang kan komen.
Intussen lezen we van grootse bouwplannen voor Wilderszijde (misschien wel 2.700 in de komende 10 jaar), maar die staan er niet in één klap. Dus moet alles uit de kast gehaald worden om mensen aan een huis te helpen, als we niet weer naoorlogse toestanden met veel inwonende echtparen en jongvolwassenen willen.
In deze krant leest u over nieuwe woningen die al een jaar leeg staan en over een grootstedelijke huiseigenaar die in onze woonomgeving ook voet aan de grond probeert te krijgen. Iemand waarop het gezegde ‘zich van de prins geen kwaad weten’ niet van toepassing is. Tot hoe ver zijn we bereid het te laten gaan om meer mensen aan (tijdelijke) woonruimte te helpen, ook als u er zelf overlast door ondervindt?

De vraag van week 24:

Vindt u het een goed idee eengezinswoningen te splitsen in meerdere appartementen?

Ga naar de homepage van www.herautonline.nl en breng vóór maandag 21 juni eenmalig uw stem uit door te kiezen uit:

- ja, dat is beter dan mensen te laten inwonen
- ja, alleen als dat geen overlast geeft aan omwonenden
- nee, huisjesmelkers hebben al genoeg problemen in de grote steden veroorzaakt
- nee, elke eengezinswoning is hard nodig
- nee, laat de gemeente snel beginnen met Flexwoningen te plaatsen