Sportieve scholenstrijd tijdens schoolzwemkampioenschappen

Bergschenhoek – Zaterdag 16 maart zat de sfeer er goed in tijdens de jaarlijkse Schoolzwemkampioenschappen (SZK) van Lansingerland, voor de twaalfde keer georganiseerd door zwemvereniging De Watervogels. Alle basisscholen van Lansingerland waren uitgenodigd om mee te doen.

Zes scholen uit Lansingerland stuurden een afvaardiging van in totaal 75 kinderen verdeeld over twaalf teams om te strijden voor de felbegeerde gouden beker en de titel ‘winnaar van de schoolzwemkampioenschappen 2024’.
De scholenstrijd werd afgetrapt met de individuele schoolslag, gevolgd door een estafette 6x25 vrije slag die ook serieus meetelde voor het puntenklassement. Vervolgens werden de rugslag en de vrije slag individueel gezwommen. Alle kinderen werden door hun schoolgenootjes en het publiek fanatiek aangemoedigd met veel gejuich en geklap. De enthousiaste sfeer werd extra versterkt door de mooie spandoeken die sommige scholen hadden meegenomen.

Demonstratie

Voordat het programma werd afgesloten met een fun-estafette, lieten zes wedstrijdzwemmers van ZV De Watervogels in een demonstratie zien hoe de 100m wisselslag gezwommen wordt. Het doel van de korte onderbreking was kinderen te interesseren voor de zwemsport. Na de demonstratie gingen de kinderen helemaal los tijdens de fun-estaffette, een estafette met een uitdagend spelelement.
Na circa twee uur sportief te hebben gestreden vond uiteindelijk de prijsuitreiking plaats. De eerste drie teams van het puntenklassement ontvingen een beker. Ook het team dat de fun-estafette won, kreeg een prijs. Team 1 van de Prinses Màximaschool werd de grote winnaar met 359 punten. De tweede plaats was voor team 2 van de Gouden Griffelschool met 318 punten en de derde plaats was voor team 2 van OBS Groenehoek met 289 punten. Team 2 van basisschool Willibrord won het slotspektakel en werd beloond met een mooi trofee. Alle zwemmers gingen naar huis met een oorkonde met de individueel gezwommen zwemtijden.
De schoolzwemkampioenschappen 2024 was nooit zo’n groot succes geworden zonder de vele vrijwilligers van de zwemvereniging en de sponsors: Anthura, Bakker Ammerlaan en Verdi Import.
Het puntenklassement en de uitslagen van de Schoolzwemkampioenschappen zijn te vinden op www.zvdewatervogels.nl .