Namens Humanitas

Berkelse Evelien van Os inzending nationale vrijwilligersprijzen

Lansingerland - De landelijke vrijwilligersvereniging Humanitas heeft een filmpje van Evelien van Os ingezonden om kans te maken op de titel vrijwilligersvereniging van het jaar. Evelien is vrijwilliger bij Humanitas Tandem maatjes in Lansingerland. De Berkelse is een maatje van een vrouw die van tuinieren en paarden houdt.

Evelien en haar deelnemer doen dit nu al een klein jaar en worden er allebei helemaal blij van. Humanitas coördinator Monica van den Akker: “Normaal gesproken gaat het maatje naar de deelnemer toe, maar in dit geval stelde Evelien voor dat iemand die het leuk vond om buiten te zijn bij haar op de mini-boerderij zou komen. Ik ben bij haar gaan kijken en het was een hele geschikte plek, dus ik heb ermee ingestemd."
Evelien: “Zo is het voor mij ook beter te combineren met mijn coachingspraktijk". Naast het vrijwilligerswerk bij Tandem maatjes heeft Evelien een eigen coachingsbedrijf met paarden. “Daarin zie ik hoe waardevol het contact met dieren is, ze kunnen je veel vertellen. Dat wilde ik voor mijn maatje ook. Je ziet dat het contact met dieren of in de natuur helpt bij het op gang komen van gesprekken, die komen eigenlijk als vanzelf.”

Maatwerk

Wat Evelien zo leuk vindt aan haar vrijwilligerswerk? “Ik heb mijn maatje zien groeien en ben zo trots op haar waar ze nu staat. Heel bijzonder, hoe je met een uur per week een verschil kunt maken voor een ander."
Monica: “Fijn dat deze combinatie zo goed heeft uitgepakt. Het is toch maatwerk om een passend duo te vinden. In Evelien ziet zij duidelijk de kenmerken van een Humanitas vrijwilliger terug. “Onze vrijwilligers staan naast hun deelnemers, nooit erboven. Ze bieden praktische hulp, tips, vriendschappelijk contact en een luisterend oor. Onze aanpak is erop gericht onze deelnemers zelfvertrouwen te geven. Zo kunnen ze hun toekomst zelfstandig en met plezier tegemoet zien.” Monica vervolgt: ”Onze vrijwilligers ontvangen een training en intervisiemomenten, ze hebben ons coördinatoren om op terug te vallen."

Nationale vrijwilligersprijzen

Evelien nam een filmpje op zodat Humanitas mee kan dingen met de nationale vrijwilligersprijzen. In juni worden de prijswinnaars bekend gemaakt via: www.vrijwilligerswerk.nl/nationalevrijwilligersprijzennl
Humanitas steunt mensen om weer grip te krijgen op hun leven en om weer mee te doen in de samenleving. In Lansingerland doen zij dat op het gebied van opvoeden en opgroeien, thuisadministratie, sociaal welzijn en inburgering van nieuwkomers. Lees meer op: www.humanitas.nl/lansingerland .