Biljartsoos de Leeuwerik is een échte gezelligheidsclub

Voorzitter Dirk Luijendijk: “Iedere 55-plusser kan hier zichzelf zijn”

Bleiswijk - Uiteraard heeft ook de Biljartsoos van de Leeuwerik te maken gehad met de coronacrisis, waardoor ze een tijdje stil heeft gelegen. Nu het weer mag, is ze weer volop in beweging en wordt er weer naar hartenlust gebiljart. De groene lakens en de biljartkeus worden weer intensief gebruikt. “Het gaat hier om gezelligheid. We spelen niet ‘met het mes op tafel”, aldus voorzitter Dirk Luijendijk.

John Hofman

Ze zitten gezellig om een tafeltje, genietend van een kopje koffie met cake, met liefde gebracht door de vrijwilligers van achter de bar in de Leeuwerik: voorzitter Dirk Luijendijk, secretaris Wim Bugter en penningmeester Jan Scheffers. In het zaaltje ernaast doen biljarters een poging om caramboles te maken. Dirk: “Onze leden zijn allemaal 55-plussers, waarbij gezegd moet worden dat er inmiddels best wel wat ‘oudjes’ bij zitten en dan weet je dat er op een gegeven moment enkele leden af vallen omdat ze het lichamelijk niet meer aan kunnen. Gelukkig hebben we nu nog een redelijk aantal leden, ongeveer 60, dus mogen we niet echt klagen, maar nieuwe aanwas is van harte welkom!” Naast dat er elke maandag- en vrijdagmiddag een poule met drie competities wordt gespeeld, kan iedere 55-plusser op de andere dagen, lid of geen lid, binnenlopen om te biljarten. Natuurlijk is er tijdens de poules wedstrijdspanning te bespeuren en de een is wat fanatieker dan de ander, maar het gaat om de gezelligheid. “Hier kan iedereen zichzelf zijn”. Bij een ‘echte’ professionele biljartvereniging wordt er al snel ‘sssst’ geroepen als het wat te luidruchtig wordt. “Hier is dat niet het geval. Een geintje tussendoor moet kunnen.”
De Biljartsoos valt onder de Stichting Welzijn Lansingerland. Deze verhuurt de biljartruimte met tafels aan de Biljartsoos. Aan het einde van het seizoen is er een beker beschikbaar voor de eerste twee winnaars van de poules, waarna een gezellig etentje wordt georganiseerd. Dirk, glimlachend: “Maar dat betalen de leden zelf, want onze kas wordt enkel ‘gevuld’ door de contributie. Deze bedraagt € 35,- per jaar en is bestemd om de huur te betalen.” Uiteraard zijn ook dames van harte welkom. Zeker weten dat er dames zijn die graag willen biljarten en het zelfs goed kunnen!

Kom gerust even binnen

Enkele ‘toppers’ van de Biljartsoos nemen elk jaar deel aan de Regiokampioenschappen bij BiljartverenigingTOGB in Berkel en Rodenrijs. Scheffers: “Je moet dan wel tevoren een aantal caramboles hebben gemaakt”.
Wie heeft eigenlijk deze Biljartsoos indertijd opgericht? Dirk: “Dat was oud-wethouder Kees Heugens, Die heeft zich trouwens meer dan verdienstelijk gemaakt voor de Bleiswijkse gemeenschap!”
Geïnteresseerde, toekomstige biljarters kunnen zich aanmelden bij Dirk Luijendijk, tel. 06 421 424 43, maar ze kunnen ook gewoon even binnenlopen in de Leeuwerik. Moet u het biljarten nog leren? Geen punt: de andere biljarters helpen u daarbij met alle plezier!