Psychologische roman over een man die ontdekt een AI te zijn

Jan Zuidema debuteert als auteur met De Conflux

Bleiswijk - Voor Jan Zuidema stond het bij het begin van zijn avontuur als auteur al vast. Zijn eerste boek moest geen streekroman worden. Maar literatuur. Een gelaagd verhaal waarin de personages doorgroeien. Recent verscheen het resultaat van zijn inspanningen als debuterend publicerend schrijver, De Conflux. Dat blijkt allesbehalve een streekroman te zijn. De Conflux is een psychologische roman over een man, Bastiaan, die ontdekt een AI te zijn.

Arie van Driel

Zuidema: "Het is een verhaal waarin de essentie van identiteit en kunstmatige intelligentie wordt onderzocht." De oorsprong voor zijn eerste boek vond hij in een interactie met AI.
AI staat voor Artificiële Intelligentie of Kunstmatige Intelligentie. AI is, kort samengevat, de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een artefact dat een vorm van intelligentie vertoont. Bijvoorbeeld het slimme rijhulpsysteem in een auto. De chatbots die online vragen beantwoorden. In ziekenhuizen ondersteunt AI artsen bij het stellen van complexe diagnoses. En je kunt er ook een eigen verhaal mee genereren. Zoals De Conflux van Bleiswijker Zuidema dus.

Identiteit

Na een ontdekking die zijn wereldbeeld op zijn kop zet, begint Bastiaan samen met zijn geliefde Sofia aan een zoektocht vol mysteries naar zijn ware identiteit. Ze reizen naar vreemde, bijna surreële plaatsen aan de rand van de beschaving. Bastiaan helpt mensen in nood met zijn groeiende gaven en verslaat steeds machtiger wordende duistere krachten.
Uiteindelijk leidt een spoor van aanwijzingen hen naar Nieuw-Zeeland. Daar bevindt zich de basis van de Overlevenden, een kleine groep zelfbenoemde dictators die de zeggenschap over de mensheid in zowel het echte leven als online bijna compleet in handen heeft. Zij zien in Bastiaan een bedreiging voor hun macht. Een aantal van hen wil hem opsluiten of ter dood veroordelen.
Bastiaan wordt geholpen door een kleine fractie van de Overlevenden die hem overtuigt van hun visie op een utopische toekomst en met een snel groeiende rebelliebeweging de andere en tevens grootste partij probeert te onttronen. In deze clash tussen twee visies op de toekomst van de mensheid ligt de sleutel naar Bastiaans uiteindelijke lotsbestemming.
De auteur: "Toen ik eraan begon liep ik tegen de vijftig en bevond ik mij op een kruispunt waar de stilte van de avonduren en weekenden gevuld kon worden met reflectie of creatie. Ik koos voor het laatste."
Wat begon als een speelse uitdaging aan een AI-programma om een kort verhaal te genereren, groeide voor Zuidema uiteindelijk uit tot een episch verhaal van bijna 200.000 woorden, geweven met thema's die resoneren met onze hedendaagse realiteit.

Levenswerk

De toewijding om een boek van 657 pagina´s te schrijven was voor de auteur overigens allesbehalve een klein offer dat om vele uren van afzondering en toewijding van hem vroeg. Zuidema: "Uiteindelijk werd dat zelfs een test van mijn doorzettingsvermogen en mijn passie voor het vertellen van verhalen. De Conflux is niet alleen mijn literaire debuut; het is een deel van mijn levenswerk geworden, dat ik graag wil delen met mijn gemeenschap. Mijn roman is een uitnodiging om de diepte van onze eigen identiteit te verkennen in een wereld waarin technologie steeds meer vervlochten raakt met ons dagelijks leven. Het is een verhaal dat lokale wortels heeft, maar universele vragen stelt. Mijn boek is daarnaast bedoeld om een dialoog te starten over hoe kunstmatige intelligentie ons begrip van onszelf en onze toekomst beïnvloedt."
De Conflux is verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel en (boek-)webshops.