Echtpaar Buchner-Olie viert diamanten huwelijk

Berkel en Rodenrijs - Op 12 maart 1964 trouwden Leen Buchner en Ria Olie in het stadhuis van Berkel. Inmiddels zijn ze 60 jaar verder en vieren ze hun diamanten huwelijk. Hun beide dochters versierden de kamer met ballonnen en een groot cijfer 60. Burgemeester Pieter van de Stadt bezocht het echtpaar en verraste hen met een prachtig boeket en hun ingelijste huwelijksakte. Het werd een gezellige ochtend met koffie, taart en levendige gesprekken.

Ingrid Leegsma

Ze kennen elkaar eigenlijk al van jongs af aan. Leen vertelt: “Ik woonde vroeger op de Noordeindseweg en Ria in de Vogelaarstraat, dus vlak bij elkaar. Alle kinderen uit de buurt speelden daar met elkaar. Zo zijn we eigenlijk met elkaar opgegroeid.”
Ze vonden elkaar leuk, maar toch verloren ze elkaar een tijdje uit het oog. Ria: “Ik ging op mijn vijftiende werken bij C&A in Rotterdam. Daar fietste ik elke dag naar toe. Na een paar jaar vonden we elkaar weer en kregen we dan toch echte verkering. In 1963 zijn we verloofd." Leen vult aan: “Ik heb wel moeten knokken om haar weer terug te krijgen, maar ik heb volgehouden en dit is het resultaat: zestig jaar gelukkig getrouwd.”

Een woning

In de jaren zestig was er ook woningnood. In het gezin van Ria ging de jongste zoon het huis uit en kwam er een kamer vrij. “Wij zijn gaan inwonen bij mijn ouders. Wij hebben ervoor gezorgd dat er een dakkapel werd geplaatst, zodat we iets meer ruimte hadden. We hebben er vier jaar gewoond en onze oudste dochter is er geboren.” Leen vervolgt: “Daarna kregen we een huis in de Lindelaan. Daar is onze tweede dochter geboren. We kwamen ervoor in aanmerking omdat ik werkte bij een Berkels bedrijf in ‘Siberië’. Zo noemden de mensen dat gebied, achter in het Rodenrijs, omdat het zo afgelegen was. De naam stamt nog uit de oorlog, van daaruit werd het verzet georganiseerd. Na 24 jaar zijn we naar Bergschenhoek verhuisd en nu wonen we alweer drie jaar in Berkel en Rodenrijs.”

Eigen bedrijf

Na een aantal jaren heeft Leen, samen met zijn broer, een stuk grond kunnen kopen aan de Papaverweg in ‘Siberië’, waar ze hun eigen bedrijf begonnen voor in- en verkoop van auto’s. Van daaruit handelden ze door het hele land. Na 27 jaar eindigde de samenwerking en is Leen verder gegaan in Bergschenhoek, op verschillende locaties. “Ik heb daar nog steeds een eigen bedrijf, een kleintje hoor, met een stuk of 20 auto’s. Ik zie het als een soort bezigheidstherapie”.
Ria was na haar huwelijk verplicht om te stoppen bij C&A. “In die tijd had je geen keus. Je werd ontslagen zodra je trouwde. Ik deed het huishouden en zorgde voor de kinderen. Als het nodig was hielp ik mee in de zaak.”
Leen merkt op: “Ria heeft altijd hard gewerkt. Ze runde het hele gezin, want ik was altijd weg. En ik ben best verwend.”
In de loop der jaren is de familie uitgebreid met vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. “We hebben heel warme contacten met iedereen, dat vinden we zo fijn. We hebben vorige week een feest gehad om ons jubileum te vieren. Al onze familieleden, vrienden, bekenden en oud-medewerkers waren uitgenodigd. Het was een fantastische avond waar we erg van genoten hebben.”