Gemeente Lansingerland zorgt voor een veilige weg richting de stembus

Lansingerland - Dit jaar vinden de verkiezingen verspreid over drie dagen plaats: maandag 15 maart, dinsdag 16 maart en woensdag 17 maart. De gemeente doet er alles aan om de verkiezingen zo veilig mogelijk en coronaproef te laten verlopen. Burgemeester Pieter van de Stadt, projectleider Verkiezingen Jolijn Vermeylen en vrijwilliger Arjan Korving vertellen over de voorbereidingen richting de Tweede Kamer verkiezingen.

Door Yennah Schenk

Twee weken voor de verkiezingen zijn alle voorbereidingen afgerond. De 25 stemlocaties zijn aangewezen en getoetst op toegankelijkheid en coronaproef kunnen inrichten. De materialen inclusief de coronamaterialen zoals kuchschermen, handschoenen, mondkapjes en extra veel rode potloden zijn al binnengekomen. Vanaf woensdag 10 maart zijn er iedere dag vier afgiftepunten open voor de briefstemmers. Op maandag 15 en dinsdag 16 maart komen daar ook acht stemlokalen bij, zodat de kwetsbare doelgroep rustig en veilig kan stemmen. Op woensdag 17 maart zijn alle 25 aangewezen stemlokalen open om te stemmen.

Jolijn Vermeylen: "Met alle maatregelen die wij nemen, kunnen wij de verkiezingen veilig neerzetten. Er ligt vanuit de Rijksoverheid een heel pakket aan maatregelen waar wij ons aan moeten houden. Van het dragen van mondkapjes tot het desinfecteren van de stemlokalen en het regelen van de looproutes."
Burgemeester Pieter van de Stadt vult aan: "Iedereen kan erop vertrouwen dat het echt veilig is om te stemmen, mits dat mensen zich veilig aan de regels houden." In het stemlokaal

Voor de deur bij het stemlokaal staat een host die bijhoudt hoeveel mensen binnen aanwezig zijn en controleert of de maatregelen in de rij ook worden nageleefd. Binnen in de stemlokalen is het verplicht om een mondkapje te dragen en bij binnenkomst de handen te desinfecteren. Ook geldt nog steeds de anderhalve meter regel.
"In principe is er geen reden voor een rij. Bij veel stembureaus is het overdag rustig. Kies ook een moment uit dat het niet zo druk is. Meer mensen werken thuis en ik hoop ook dat mensen die kans aangrijpen om overdag tussendoor op een rustig moment te stemmen," benadrukt de burgemeester. Deze verkiezingen mag de stemmer ook zijn eigen rode potlood, pen of ander schrijfwaar meenemen. Als het maar rood gekleurd is. In de stemlokalen zelf liggen ook rode potloden, deze worden na elk gebruik grondig schoongemaakt. Vrijwilligers

Tijdens die dagen zijn er rond de 800 vrijwilligers aanwezig om alles in goede banen te leiden. Als voorzitter van stembureau 8, Stampioendreef te Bergschenhoek, draait Arjan Korving al flink wat jaren mee. Zo vertelt hij dat het altijd druk is rond negen uur in de ochtend en net na het avondeten. "Ik vind het heel erg leuk, vrijwilligerswerk zit wel in mijn bloed. Als je zo meehelpt hangt er toch een bepaald sfeertje. Ook bij het centraal tellen zijn er aanpassingen voor ieders veiligheid en houden we ons aan de maatregelen. Het is fijn om op deze manier een steentje bij te kunnen dragen aan de verkiezingen.” Livestream

Op donderdag 18 maart worden de stemmen definitief geteld. Op die dag is er op de website van de gemeente Lansingerland een livestream te volgen, waarin iedereen mee kan kijken wat het proces na het stemmen is. Zo worden de stemmen verzameld en geteld en als alles klopt volgt er een handtekening en gaat het proces verbaal in een gesloten envelop naar Leiden. In Leiden is het hoofdstembureau voor onze regio gevestigd. Zij verzamelen alle processen verbaal en maken de landelijke uitslag bekend voor onze regio.