'Samen sterker uit de coronacrisis'

Webinar VVD verbindt ondernemers binnen de gemeente Lansingerland

Lansingerland - Maandagavond 1 maart vond de VVD webinar 'Samen sterker uit de coronacrisis' plaats. De online webinar werd georganiseerd door wethouder Kathy Arends en Statenlid Laurine Bonnewits, beiden van de VVD. Vier gastsprekers deelden inspirerende verhalen met de deelnemende ondernemers. Zij spraken daarnaast op een interactieve manier over de zorgen die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan. De gastsprekers staken de aanwezige ondernemers een hart onder de riem en boden ze perspectief voor de toekomst.

Door Yennah Schenk

Er waren ongeveer zestien ondernemers uit de gemeente Lansingerland aanwezig. De eerste spreker was Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KNH) en tevens lokaal ondernemer in Berkel en Rodenrijs. Hij heeft van dichtbij het leed van de horecaondernemers gehoord en gezien. "Het is vanaf oktober een heftige tijd geweest. In januari werd dat erger doordat perspectief uitbleef. We proberen creatief en positief te blijven en collega-ondernemers positief te houden. Maar het is eigenlijk niet meer te doen. De rek en de creativiteit zijn eruit. Mensen gaan simpelweg kapot." Als voorzitter heeft hij geprobeerd om mee te denken met oplossingen en het zoeken naar compromissen in de sector en in Den Haag.
Aan het einde van zijn verhaal richtte hij zich op de toekomst van de ondernemer. Zo vertelde hij over het ontstaan van blurring. "Creativiteit in de branche heeft zich geuit in dingen die mensen erbij zijn gaan doen, de dubbelfuncties van bedrijven. Hier waren we voor de crisis al mee bezig. Uiteindelijk is blurring wat er de komende jaren gaat plaatsvinden en groter zal worden. In Berkel en Bergschenhoek wordt hard gewerkt aan nieuwe winkelruimtes en laat dat de komende jaren de proeftuinen zijn voor blurring om zo breed mogelijk te laten zien wat de gemeenschap daar door samen te werken en de koek samen te delen." Een voorbeeld van blurring is dat een bestaande lunchroom nu ook accessoires als kopjes en theepotten verkoopt.

Inspirerend en openhartig

Sprekers Tatiana van Rijswijk en Jeroen van der Ploeg vertelden over hun ervaringen als lokale ondernemers tijdens de coronacrisis. Het was voor beiden geen makkelijke periode, ondanks dat kijken ze terug op een interessante periode. Tatiana heeft naast dat ze gekeken heeft naar haar eigen mogelijkheden, geprobeerd ook andere ondernemers te helpen. Voor haar heeft het een stukje bewustwording opgeleverd. "Ook al is het moeilijke tijd, had ik het geluk dat ik kon investeren in mezelf en mijn werknemers." Ook voor Jeroen was het een pittige periode. Zo wisselde hij tijdelijk van baan om de tijd door te komen. Na een paar maanden begon het weer te kribbelen en startte hij met een collega's een pop-up restaurant wat een lokaal succes bleek. Met twee barbecues stonden ze op verschillende locaties in Lansingerland. Jeroen: "Het was een soort overrompeling hoe wij werden ontvangen in de wijk. Het werd echt ervaren als een stukje beleving, entertainment en afleiding. Het was mooi om die vibe mee te krijgen en ook samen met collega's weer iets te doen waar we goed in zijn om iedereen weer aan de slag te krijgen."

Blik op de toekomst

Thierry Aartsen, Tweede Kamerlid voor de VVD, was als laatste spreker aan de beurt. Zijn nadruk lag vooral op het toelichten van de genomen maatregelen en welke maatregelen volgens hem nodig zijn om de coronacrisis uit te komen. Daarnaast blikte hij vooruit op de komende tijd waarin de vaccinaties zijn begonnen. "Ik vind dat je als politiek ook lef moet hebben om om te investeren. Zeker als straks een grote groep mensen gevaccineerd is." Uiteindelijk sloot de webinar met de hamvraag: Kunnen we het EK-voetbal met elkaar kijken? Voorlopig is het speculeren, maar tot die tijd is het roeien met de riemen die we hebben.