Avontuur DJ Deks: Het begon met een hobbysetje

Bergschenhoek - Als 10-jarige was Deks Hanselman al driftig in de weer met muziek. Hij luisterde ernaar. Het leek hem echter nog leuker om zelf een muziekinstrument te bespelen. Dat werd, als verjaardagscadeau, uiteindelijk het hobbysetje van de beginnende dj. Vanaf dat moment ging het snel met de inmiddels 13-jarige scholier uit Bergschenhoek.

Arie van Driel

Op 8 maart deed hij als DJ Deks mee aan de selectieronde van een landelijke wedstrijd voor dj-´s, georganiseerd door de Kunstbende. In het PAARD in Den Haag behoorde hij, van de in totaal twintig deelnemers, tot de drie dj´s die zich kwalificeerden voor de provinciale voorronde van Zuid-Holland. Die halve finale, zeg maar, stond gepland voor 19 april. Die avond blijft de Grote Zaal van het Maaspodium echter gesloten voor Deks en de mede-finalisten in de categorie DJ & Muziek, Lars Uri en Sjef Jock.
"Uitgesteld door het coronavirus," berust de liefhebber van hip-hop en rap in het lot dat hem en zijn collega´s raakt. "Van de organisatie weet ik dat het programma wordt aangepast en dat er naar een nieuwe datum wordt gekeken." Door het gedwongen moeten schrappen van de voorrondes in alle provincies van Nederland, ziet de organisatie zich genoodzaakt ook een nieuwe datum voor de finale te vinden. Die stond namelijk voor 27 juni in Amsterdam gepland.

Muurkalender

Zijn agenda was behoorlijk gevuld met feesten waarop hij zou draaien. Door de op de muurkalender omcirkelde data kon door de maatregelen van de overheid om het virus te beteugelen, een vet kruis worden gezet. Net als door de wedstrijden van BVCB, waar hij voetbalt. En zijn kamer is de schoolklas geworden waarin hij via de computer de lessen volgt.
Voor Deks betekent het afgelasten van een en ander dat hij voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden op de provinciale eindronde, wanneer die ook zal plaatsvinden: "De keuzes voor wat ik dan draai zal niemand verbazen. Gewoon goede Trap (subgenre hip-hop, AvD), Ik zie Lars en Sjef ook niet als concurrenten, eerder als mede-muziekliefhebbers. Zij hebben ook een andere stijl en zijn ook al wat ouder. Het gaat niet alleen om het winnen, meer om jezelf te verbeteren en te ontwikkelen"

Hobbyset

De basis voor wat uiteindelijk een succesvolle loopbaan als dj (en producer) moet worden, legt de leerling van het Laurens College in Rotterdam in zijn kamer, waar de hobbyset van drie jaar geleden is vervangen door een professionele installatie. Tijdens optredens maakt hij gebruik van een eigen lichtshow. "Toen ik drie jaar geleden begon had ik een totaal andere stijl. Ik was van de elektronische muziek, van de dance. Ik luisterde toen al veel naar hip-hop. Ik dacht: dat moet ik ook eens proberen."
DJ Abstract is zijn favoriet en, op afstand, min of meer zijn ´leermeester´. "Ik ben fan van zijn stijl van produceren en draaien. Ik luister veel naar zijn muziek. Ik kijk naar filmpjes waarin hij optreedt en probeer dan bepaalde dingen die hij doet, na te doen," aldus Deks, die daarnaast veel leert van DJ Superior, van wie hij les krijgt.

Naam

Zijn niet alledaagse voornaam dankt Deks overigens aan de ´aardige man´ die zijn ouders op vakantie in Thailand ontmoetten. Dex heette hij. Voor zijn vader en moeder een reden om hun zoon Deks te noemen. Wat voor een DJ zeker geen vervelende naam is. Integendeel, zelfs.