Voorzittershamer VNO-NCW Oostland in andere handen

Lansingerland – Na ruim vier jaar de voorzittershamer met verve gehanteerd te hebben zal Ilone Douma-Ammerlaan op 12 december tijdens de Eindejaarsbijeenkomst van VNO-NCW Oostland haar taak als voorzitter overdragen aan haar opvolger. Gijs van der Helm, al sinds 2017 deel uitmakend van het huidige bestuur, zal van stoel wisselen met Ilone die besloten heeft nog een jaar haar krachten te blijven inzetten binnen het bestuur.

Door Trees Borkus-Henskens

In 2015 nam Ilone de voorzitterstaken over van haar voorganger Jan van der Meide. In diezelfde periode nam ook regiomanager Saskia Pardaans – die naar Amerika verhuisde – afscheid, zodat Ilone samen met een nieuwe regiomanager Cindy Smeele aan een voor hen beiden nieuwe periode binnen VNO-NCW Oostland begon.
Het toenmalig bestuur benaderde Ilone begin 2015 met de vraag of ze voorzitter wilde worden. “Daar moest ik uiteraard wel even over nadenken. Ik besloot ‘ja’ te zeggen, want het leek me wel leuk om – naast de netwerken en taken die ik binnen de tuinbouw had – ook iets buiten de plantenwereld te gaan doen. Om van elkaar te leren en je kennis te verbreden. In het voorjaar had ik eerst nog een gesprek met Kees van der Helm – de eerste voorzitter van VNO-NCW Oostland die aanbood mij als mentor terzijde te willen staan – die me enthousiast maakte voor de functie. Na de aanvaarding maakte ik met Cindy een pittige eerste periode door, want we maakten kennis met een wereld die we nog niet goed kenden, maar ons wel enorm inspireerde. Samen met de overige bestuursleden maakten we plannen, want er was en is nog steeds meer dan genoeg te doen voor en samen met de ondernemers.”

Drukke jaren

Met name de logistieke ontwikkelingen in Oostland werden een belangrijk onderwerp. “Er is al veel energie gestopt in het op de kaart zetten van de A12 als Corridor met logistieke bedrijven. VNO-NCW is hierin de kartrekker en verricht veel lobbywerk op alle niveaus. In het Oostland hebben zich tal van bedrijventerreinen ontwikkeld met daarop allerlei soorten en maten mooie bedrijven, waartussen ook hele grote. Voeg daarbij de vele nieuwe bewoners die zich hier vestigen en de vraag ‘hoe houden we het bereikbaar voor iedereen?’. De druk op de wegen wordt gigantisch en dat vraagt niet alleen om goede wegen, maar ook om goed Openbaar Vervoer. We zien dus het belang van goede contacten; niet alleen landelijk, provinciaal en regionaal, maar ook met de wethouders. Ze voeden met de problemen die hier liggen en hen informeren over hetgeen er leeft bij onze leden. Dit doen we met ons bestuur en de lobbyisten van VNO-NCW West.”

Activiteiten

Naast het lobbywerk organiseert VNO-NCW Oostland ook tal van activiteiten waarbij de leden elkaar kunnen ontmoeten, maar ook een kijkje bij elkaar in de keuken kunnen krijgen of met elkaar in gesprek te gaan over wisselende thema’s. Verspreid over het jaar staan onder andere bedrijfsbezoeken, het miljoenenontbijt, themadagen en de eindejaarsbijeenkomst op de agenda. Ook de dit jaar voor de vierde maal uit te reiken Kees van der Helm Award. “Helaas overleed mijn mentor eind 2015, maar al snel wisten we dat we zijn naam wilden laten terugkomen in een Award die elk jaar een ander thema mee zou krijgen; een thema dat in relatie staat met Kees en dit jaar ‘technisch innovator’ werd. De Award wordt tijdens de Eindejaarsbijeenkomst uitgereikt aan een van de drie genomineerden.”

Wisseling

Ilone: “Het is goed na een aantal jaren te stoppen, maar ook mijn huidige werk – als directielid binnen het nieuwe Plantise – vraagt veel tijd en aandacht en daarom is het fijn de voorzitterstaak over te kunnen dragen. Toen we Gijs benaderden moest hij er uiteraard zijn gedachten over laten gaan en ook hij ging er over in gesprek met een voormalig voorzitter (en opvolger van Kees) Cor van der Wel. Die had er vertrouwen in.”
Gijs weet wat hem te wachten staat. “Er gaat wel tijd inzitten, maar netwerken en bijeenkomsten helpen organiseren ben ik inmiddels gewend. Als voorzitter maak ik ook deel uit van het algemeen bestuur van VNO-NCW West. Een wisselwerking tussen VNO-NCW West en Oostland vindt hier plaats. We hebben een leuk bestuur – evenredig verdeeld over beide gemeenten van het Oostland – met gedreven mensen die gezamenlijk zaken willen en kunnen oppakken. Vorig jaar hebben we ingezet op ledengroei, wat met een groei van ruim 10% meer dan gelukt is. De groei van ons netwerk willen we gaan doorzetten. Maar we willen ook inzetten op het inspireren van onze ruim 150 leden en een meerwaarde voor hen betekenen.”
De functie is in principe voor drie tot vier jaar. “In de achterliggende periode hebben we een rooster van aftreden gemaakt, zodat er elk jaar een wisseling kan plaatsvinden. Ook is besloten het bestuur terug te brengen van negen naar zes. Voor de deze week aftredende leden – Pepijn Beliën, Fabian van der Horst en Ruud Egas – zullen geen nieuwe worden benoemd.” Naast voorzitter Gijs van der Helm bestaat het bestuur dat samen 2020 ingaat uit Marc Houweling, Nina Hoogerbrugge, Danny Ruigrok, Ilone Douma-Ammerlaan en Marcel van Wijk. Met als regiomanager Monique Spek.