Leerlingen schrikken van plastic soep

Duurzaamheid staat centraal bij basisschool Het Baken

Berkel en Rodenrijs – Basisschool Het Baken staat de komende tijd in het teken van Duurzaamheid. Een van de activiteiten was de komst van Iris Overeem, werkend voor het Plastic Park Rotterdam. Zij verzorgde in alle groepen een presentatie.

Trees Borkus-Henskens

In de hal van de Berkelse basisschool werd een grote poster opgehangen waarop alle groepen een actie konden noteren die zij met elkaar zouden gaan uitvoeren en die in het teken van duurzaamheid kwam te staan. Met als doel inzicht te krijgen in de problemen rond duurzaamheid, de oplossingen daarvan en het opdoen van ervaringen. Die ervaringen gaan de leerlingen zowel noteren als presenteren aan elkaar met als afsluiting een sponsorloop voor een duurzaamheidsdoel tijdens de Koningsspelen.

Het probleem

Plastic vormt een probleem voor alles en iedereen; voor mens en dier en de hele natuur, zo vertelde Iris aan de kinderen. “Er drijft in de zee heel veel plastic ‘soep’ dat samen een eiland zou vormen zo groot als heel Frankrijk. Via land en de rivieren komt dat in zee terecht. “Het is lastig op te ruimen en sommige delen verdwijnen nooit, omdat die naar de bodem zakken. Die plastic soep is gevaarlijk voor dieren, maar tast ook ander leven in de zee aan.”
Architect en initiatiefnemer Ramon Knoester lanceerde het idee om de plastic troep op te gaan vangen in plasticvangers. De daarvoor opgerichte Recycled Island Foundation ontwikkelde in Rotterdam drie plasticvangers om het plastic efficiënt uit de Nieuwe Maas te halen. Tijdens een proefperiode werden de plasticvangers getest. Dit resulteerde in een goed werkend systeem, dat ook met de intensieve scheepvaart, getijdenwisseling en veranderende windrichtingen effectief werkt. Maar het bleef niet alleen bij het opvangen. Knoester maakte er een nieuw product van; een drijvende bak. Enkele bakken samen vormen een drijvend park op de Maas dat verder kan groeien: Plastic Park Rotterdam. Sinds medio vorig jaar drijft het eerste park in de Rijnhaven en daar mogen er wat betreft de initiatiefnemer nog meerdere bijkomen.
“Uiteindelijk willen wij acht plasticvangers in het water plaatsen. Deze komen aan de buitenbochten van de Maas, waar het meeste plastic drijft. Dan kunnen we jaarlijks 100.000 kilo aan plastic afval opvangen,” kijkt Iris vooruit. “Als we al het plastic opvangen, voorkomen we actief de groei van de plastic soep in zeeën en oceanen. Rotterdam kan een schoolvoorbeeld worden voor havensteden overal ter wereld.”

Eigen ervaringen

Samen met de kinderen bekeek Iris wat allemaal van plastic is waar we dagelijks mee te maken krijgen: speelgoed, huishoudelijke artikelen, brood, groente en fruit in plastic zakjes, maar plastic rietjes en plastic zakjes vormen het grootste probleem in de plastic soep; met als ‘goede’ derde ballonnen die de lucht in gaan en vervolgens in zee belanden. Iris vertelde dat er elke dag een vrachtwagen vol plastic in de zee terecht komt. “Een herbruikbare beker en broodtrommel, zelf een tas meenemen, drinken zonder rietje en de ballon in het rek laten staan; daar moeten we met elkaar naartoe.” Waarop een aandachtig luisterende leerling uit groep 4 met zijn spontane oplossing kwam: “Gelukkig komt het bij ons allemaal in de prullenbak!”
De komende weken werken alle leerlingen in hun eigen klassen rond het thema duurzaamheid.