‘Read2Me’ voorleeswedstrijd

Brugklasser Radek Plugge vertegenwoordigt Lansingerland in

Lansingerland - Acht leerlingen van het Wolfert Lyceum (Bergschenhoek), de Melanchthon Business School (Bleiswijk) en het Stanislascollege (Pijnacker) namen woensdagochtend 13 maart deel aan de voorronde van ‘Read2Me’, de jaarlijkse voorleeswedstrijd voor brugklassers.

Trees Borkus-Henskens

De leerlingen – drie per school, maar helaas een afzegger - gingen met elkaar de strijd aan in de landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassers. Na de eerste ronde op de scholen mochten deze acht naar de volgende (lokale) ronde. Elke deelnemer las een door henzelf gekozen fragment uit een jongerenboek voor; in de hoop door te mogen naar de halve finale in Rotterdam. Slechts een van hen werd de gelukkige. Dit jaar was dat Radek Plugge.
De zaal van De Driesprong in Bergschenhoek, waar ook de jeugdbibliotheek van Bibliotheek Oostland gevestigd is, vulde zich die ochtend met belangstellenden die graag getuige wilden zijn van de voorronde. Naast de kandidaten zelf waren dat medeleerlingen, ouders en andere bezoekers die een plekje zochten. Na wat huishoudelijke mededelingen van Tanja Verspeek, specialist jeugd & jongeren van Bibliotheek Oostland als organisator van de voorleeswedstrijd, kon de eerste kandidaat plaats nemen op de voorleesstoel en werd het stil in de zaal. Iedereen luisterde en zo ook de jury onder leiding van gemeentedichter van Lansingerland Mark Boninsegna. Want de vakkundige jury zou uiteindelijk de winnaar aan moeten wijzen en dat vergde concentratie.

Goed niveau

Er werd door de acht kandidaten goed voorgelezen. De jury kon een beoordeling geven op diverse vlakken zoals onder andere een prettig tempo, stemgebruik dat paste bij het verhaal, of de kandidaat het publiek af en toe aankeek, of er verstaanbaar werd voorgelezen en of de fragmentkeuze uit het boek de juiste was. Ook de informatie vooraf telde mee. Alle aandachtsitems leverden punten op. Na van het voorlezen van alle kandidaten genoten te hebben trok de jury zich terug om tot een eindoordeel te komen. De punten werden opgeteld en naast elkaar gelegd. Dat leverde een unanieme uitslag op van de juryleden: Radek Plugge van Wolfert Lyceum werd de beste en mag verder naar de volgende ronde. Maar grote waardering, een oorkonde en een cadeautje als aandenken waren er ook voor Yara Goesten, Demi van der Waaij, Stefan Nastic, Kari Bos, Chelsea Verweij, Veerle Boeters en Maud van Paassen die eveneens hun beste beentje voor zetten in de voorleeswedstrijd.

De provinciale ronde van Zuid-Holland is op vrijdag 12 april in het bibliotheektheater van Bibliotheek Rotterdam. Daar gaat Radek Lansingerland vertegenwoordigen. De landelijke finale is op zaterdag 25 mei in Podium de Hoge Woerd in het Utrechtse De Meern.