“Ik verlaat een heel fijn bedrijf om te werken”

Arno Berkel aan de slag bij zijn grote hobby, de scheepvaart

Berkel en Rodenrijs - Na een dienstverband van bijna 35 jaar gaat Arno Berkel automobielbedrijf Cas Lamens verlaten. Voor velen was hij al die jaren de monteur die de nodige reparaties en servicebeurten uitvoerde. Als 18-jarige heeft Arno, voordat hij monteur werd, gestudeerd aan de Rijn en Binnenvaartschool.

Door Rien Kuyvenhoven

Arno Berkel (55) kreeg de kans aangeboden om te gaan varen in Rotterdam.
"Je kunt beter spijt krijgen van een beslissing die je wél hebt genomen dan dat je die beslissing niet neemt. Soms moet je een risico nemen", aldus de inwoner van Bleiswijk over deze nieuwe fase in zijn leven. "Het is voor dit moment een grote stap, maar over een paar jaar zou het te laat zijn”, onderbouwt hij zijn beslissing. "Het is nooit mijn streven geweest te gaan varen, want bij Lamens heb ik het altijd goed naar mijn zin gehad. Toch zat het altijd een beetje in mijn achterhoofd. Mede omdat mijn vriendin daar heeft gewerkt en ik nogal wat contacten heb waar ik wel eens een bakkie ging doen. Scheepvaart heeft me altijd al getrokken, prachtig mooi en soms met een beetje risico”, omschrijft hij zijn komende werkplek per april aanstaande.

Uitdaging

"Ik begin als matroos op een sleepboot, krijg het beheer over een ponton voor feesten, ga werken met drijvende bokken en alles moet ook onderhouden worden”, vat Berkel zijn nieuwe werkomgeving samen. "Ook zal ik op drijvende bokken actief zijn, schepen wegbrengen die nog afgebouwd moeten worden, en demonstraties met sleepboten geven. De haven blijft zich ontwikkelen. Zo komt er een elektrische duw- en blusboot", geniet hij nu al van deze nieuwe uitdaging. Al zal hij het bedrijf waar hij nu werkt, enorm missen. Al snel noemt hij de naam van de oprichter van het bedrijf, Cas Lamens, over wie hij met veel respect praat. "Toen ik nog in een andere garage werkzaam was, was het Cas Lamens, de vader van de huidige eigenaar René die mij overhaalde met de woorden 'kom jij maar bij mij werken’.”

Sfeer

Cas Lamens roept nog steeds warme herinneringen op bij Arno. "Hij was de vaderfiguur van het bedrijf en zijn sterven heeft bij ons allemaal diepe sporen nagelaten. Maar we hebben ook in al die jaren veel lol met elkaar gehad. Al was het vroeger wat de werkomstandigheden betreft wel even anders. In die tijd maakten we alles nog zelf, terwijl we nu veelal nieuwe onderdelen in een auto plaatsen.”
Het mooiste moment van zijn tijd bij Lamens heeft de Arno tot het einde van het gesprek bewaard. "Dat was de nieuwbouw waarbij we van uit een oude kas naar dit gebouw zijn gegaan. En het klantencontact zal ik zeker gaan missen. Maar ik ben niet van de aardbodem verdwenen en misschien komt er nog weleens een belletje”, geeft hij alvast een voorzetje.
Eigenaar René Lamens wenst Arno het allerbeste toe. "Arno heeft bij ons altijd naar volle tevredenheid en met volledige inzet gewerkt. Hoewel wij zijn keuze betreuren respecteren wij dat hij deze stap nog maakt. We wensen Arno dan ook veel succes met zijn nieuwe loopbaan."