Ellen Mostert: al 40 jaar een enthousiaste kleuterjuf

Bergschenhoek - Te midden van de kinderen van 1-2A van basisschool Pius X zit kleuterjuf Ellen Mostert (60). Ze viert deze week haar 40-jarige loopbaan als kleuterjuf. En nog steeds met veel enthousiasme. Ellen: "Kleuters zijn altijd blij en enthousiast. Ze komen huppelend binnen en dan krijg ik zo maar een knuffel. Daar word ik dan weer blij en enthousiast van. Kleuteronderwijs is ontzettend leuk werk."

Puk van den Bulk

Bijna was het niet zo ver gekomen, want ten tijde van de keuze voor een opleiding was het aanbod kleuterjuffen erg groot. Haar vader adviseerde haar een lijstje te maken met alternatieven. Maar het lijstje bleef leeg, want Ellen had maar één doel voor ogen en dat was kleuterjuf worden. Ellen: "Ik studeerde aan de KLOS (Kleuter Leidster Opleiding School) en liep stage op het Fluitketeltje, dat achter de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk in Berkel en Rodenrijs stond. In die tijd waren de kleuterschool en de lagere school nog aparte scholen. Tegen de tijd dat ik klaar was met de opleiding waren deze samengetrokken tot de huidige basisschool. Van mij hadden ze het gesplitst mogen houden. Kleuteronderwijs is echt heel anders. In die twee jaar dat ze bij je in de klas zitten, ontwikkelen de kinderen zich enorm. Achter alles wat we in de klas doen, zit een doel: voorbereiden op het leren, maar ook sociale en emotionele vaardigheden."

Liefde voor het onderwijs

Een grove rekensom geeft aan dat Juf Ellen toch zo een duizend kleuters in klas heeft gehad. Het lijkt onmogelijk om al deze kinderen te onthouden bij naam en in situatie. Ellen: "Meestal weet ik de naam nog wel maar soms zijn ze zo veranderd. Dan komen vaak alleen de ogen mij nog bekend voor. En als ik dan de naam hoor, komen ook de herinneringen weer boven." De liefde voor het onderwijs heeft ze doorgegeven aan haar dochters Tessa en Daisy. Tessa is directeur bij IKC Kadans en Daisy heeft na een carrière in de kinderopvang nu ook gekozen voor het basisonderwijs. "Je moet er ook echt een passie voor hebben. Want er wordt regelmatig wat van je gevraagd buiten de reguliere lesuren. Zo ga ik vanavond met een aantal ouders de school feest klaar maken voor de carnavalsviering van morgen. Ik vind dat hartstikke leuk."

Pijn in de Zoon

Op de vraag of er dingen in 40 jaar tijd veranderd zijn, kan ze niet meteen antwoord geven. Ellen: "Ik heb nog steeds veel plezier in het voor de klas staan. Kinderen zijn mondiger geworden dan vroeger en dat is prima want dat is wel nodig in deze tijd. Wat niet veranderd is, zijn de leuke opmerkingen of creatieve woorden. Ik zal nooit vergeten dat een kleuter op de christelijke school waar ik toen werkte, aangaf last te hebben van zijn Zoon. Daarbij wees hij naar zijn buik. Ik vroeg hem of hij niet zijn buik bedoelde, waarop hij stellig "nee" antwoordde. Pas bij het gebed viel bij mij het kwartje; In naam van de vader, de zoon ..... "