Wat als….

Wat als er geen corona was geweest. Wat als landen zo veilig waren dat niemand meer zou hoeven vluchten. Wat als rijkdom en armoede eerlijker werden verdeeld. Wat als wij de opwarming van de aarde kunnen tegenhouden.
Maar het is niet zo – corona is geweest, en blijft. Mensen vluchten, want landen zijn niet altijd veilig. De kloof tussen rijkdom en armoede wordt alleen maar groter. En of wij de opwarming van de aarde kunnen stoppen, is erg onzeker. ‘Wat als’ – wat heeft het voor zin om je dat af te vragen? Het is zoals het is – wat er is gebeurd kun je niet ongedaan maken. En in de toekomst kun je niet kijken.
Maar wat als ‘wat als’ ook iets anders kan betekenen? Als het een verlangen losmaakt. Als het je uitnodigt om even heel anders tegen de dingen aan te kijken. Wat als ‘wat als’ betekent dat je je niet neerlegt bij de werkelijkheid? Maar dat je juist zegt: het kan anders – en ik ga mij daarvoor inzetten.
Wat als wij mensen wat milder en liefdevoller met elkaar zouden omgaan. Wat als wij welvaart iets eerlijker zouden gaan verdelen. Wat als we samen de opwarming van de aarde tegengaan.
Wat als wij minder aan ons eigen belang zouden denken en meer aan dat van de ander. Wat als we het echt zouden willen en het dan gaan proberen. Hoe zou dat eruit zien?
Wat als – geen vraag voor dromers en idealisten, losgezongen van de werkelijkheid. Een vraag juist voor mensen die zich niet neerleggen bij de feiten. Voor mensen die ervan overtuigd zijn dat het anders kan. En dan daarvoor gaan leven.
Wat als – het is een manier van geloven. Je laten leiden door een ideaal en niet opgeven. Het betekent iets van God laten zien. Misschien bewust, maar misschien ook onbewust. Zij aan zij staan met Hem. Hij, onvermoeibaar in touw om de dingen te veranderen en de mensen hoop te geven. Hij, vastbesloten om het kwade te laten overwinnen door het goede. Op het koppige af.
Wat als – het betekent een sprankje geloof toe laten in je leven. Geloof dat het anders kan en dat het anders zal worden.

Maurits Oldenhuis
Predikant NGK Het Baken Bergschenhoek