Met blijverslening langer zelfstandig

Bergschenhoek - De gemeente heeft op initiatief van CDA-raadslid Nelleke Bouman een nieuwe regeling in werking genomen: de blijverslening van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Bedoeld om mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis te laten wonen. De eerste die de aanvraag heeft ingediend heeft nu een traplift in huis.

Marianne Karsemeijer

De Blijverslening is bedoeld voor inwoners van Lansingerland die hun koopwoning willen aanpassen. Dit kan zijn in verband met een al bestaande medische situatie, maar de Blijverslening is vooral bedoeld voor inwoners die alvast preventief maatregelen willen treffen, zodat zij ook in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig in hun woning kunnen blijven wonen. Een Blijverslening is alleen mogelijk voor de financiering van woningaanpassingen waarvan de werkzaamheden nog niet zijn begonnen. Er zijn twee typen leningen: een consumptieve en een hypothecaire lening. De hypothecaire lening wordt afgesloten op de koopwoning. De woning is dan het onderpand voor de lening. Bij een consumptieve lening geldt geen onderpand. Een consumptieve lening is alleen mogelijk als de aanvrager of zijn of haar partner jonger is dan 76 jaar. Het te lenen bedrag hangt af van het soort lening: Consumptieve lening: minimaal € 2.500 en maximaal € 10.000. Hypothecaire lening: minimaal € 2.500 en maximaal € 30.000.

Prachtige voorziening

In de zomer van 2016 leest Nelleke Bouman voor het eerst iets over de blijverslening in een Goereese krant. Ze vindt het een prachtige voorziening. Vooral voor mensen die niet aan het criterium van de WMO voldoen. De lening stelt mensen in staat om langer in hun woning te kunnen blijven. Ze besluit hier vragen over te stellen aan de wethouder. Het voorstel komt er in eerste instantie niet doorheen, maar na nogmaals proberen wordt er door de raad geld beschikbaar gesteld.

Kwaliteit

De heer Remmich en zijn vrouw wonen met veel plezier in de Vlashoeck. Een prachtige woning met alle basisvoorzieningen op de begane grond en een bovenverdieping met een groot dakterras. Omdat de heer Remmich de trap niet meer op kan vraagt hij een traplift aan via de WMO. De aanvraag wordt afgewezen omdat in principe alles op de begane grond aanwezig is. De heer Remmich is het niet eens met het besluit van de WMO en neemt contact op met wethouder Van Tatenhove. Zij is het met hem eens dat een traplift nodig is om van de hele woning gebruik te kunnen blijven maken. Zij raadt de heer Remmich aan een aanvraag voor een blijverslening in te dienen. De traplift is inmiddels geplaatst en de heer Remmich is er erg blij mee. Nu kan hij weer naar de kamer op de bovenverdieping waar hij zijn computer en TV heeft staan. "Echt ideaal", zegt hij. "Het vergroot de kwaliteit van de gang van zaken. Ik kan nu mijn hobby's weer uitoefenen en we kunnen weer gebruik maken van het dakterras". Meer informatie over de blijverslening kunt u vinden op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.