Home-Start gezinnen genieten van een gezellige dag in De Kievit

Berkel en Rodenrijs - “De hele week was ik bang voor een regenachtige dag maar gelukkig is die angst voor niets geweest”, zegt Henriëtte Straathof, coördinator van Humanitas Home Start Lansingerland. “We hebben een zeer goede opkomst gehad, ruim de helft van de gezinnen die wij begeleiden hebben we vandaag blij kunnen maken met een gezellige dag."

Puk van den Bulk

Onlangs organiseerde Home-Start een dag voor de ouders, kinderen en hun vrijwilligers in speeltuin De Kievit. Vrije entree, koffie, thee, wat lekkers en zelfs een ijsje uit het winkeltje was voor alle bezoekers voorhanden. “We hebben deze dag al een aantal keer georganiseerd. We streven er naar het twee maal per jaar aan te bieden. Het geeft onze gezinnen de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en daarnaast brengen wij onze organisatie onder de aandacht. We hebben op deze manier al eens eerder zowel nieuwe gezinnen als vrijwilligers mogen verwelkomen bij Home Start.”

Een luisterend oor

Home Start geeft gezinnen een steuntje in de rug wanneer het een moeilijke periode mee maakt. In 160 gemeenten in Nederland is Home Start vertegenwoordigd. Henriëtte heeft 12,5 jaar geleden Home Start Lansingerland opgezet. Na ongeveer zes jaar kwam Ellis Neeleman erbij omdat de taken voor één coördinator te veel waren geworden. Ellis: “Onze gezinnen hebben uiteenlopende achtergronden. Het gaat bijvoorbeeld om nieuwkomers in Nederland of moeders die hulp bij hun kind(eren) kunnen gebruiken. Vaak komen ze bij ons via het Centrum Jeugd en Gezin, waar het consultatiebureau ook onder valt. Maar gezinnen kunnen ook zelf contact met ons opnemen. We zijn een laagdrempelige organisatie die de ouder of het hele gezin ondersteunt en een luisterend oor biedt.” Sinds kort helpt Home Start ook zwangere vrouwen en is de leeftijdsgrens van de kinderen verhoogd naar 18 jaar. Sommige gezinnen staan op een wachtlijst voor professionele zorg en dan is Home Start een fijne tussen oplossing die snel hulp kan bieden. “Als coördinator voeren wij intake gesprekken met nieuwe gezinnen en vrijwilligers zodat we van beide een goed beeld krijgen en daardoor een goede match kunnen maken. Een vrijwilliger moet met een open houding en zonder oordeel het gezin bezoeken en het gezin moet zich vertrouwd voelen zodat ze de hulp kunnen vragen die ze nodig hebben. Daarna houden we regelmatig contact om te kijken hoe het verloopt.”

Gezelligheid

Marry is al bijna 10 jaar vrijwilliger en kwam met ‘haar gezin’ ook naar De Kievit. “Inmiddels ben ik aan mijn derde gezin. Met de eerste twee heb ik overigens nog steeds contact. Het is zo leuk om met die gezinnen op te trekken. Je brengt wat gezelligheid in het gezin. Mijn huidige gezin bezoek ik iedere week een middag. We spelen soms een spelletje met de kinderen of voeren een goed gesprek. Laatst zijn we op stap naar Zoetermeer geweest.”
Vrijwilligers krijgen voordat ze beginnen een tweedaagse training. Zes maal per jaar is er een terugkomdag zodat de vrijwilligers ervaringen kunnen delen om zo nog beter het gezin te kunnen ondersteunen. Home Start helpt jaarlijks tussen de 40 en 50 gezinnen.
Informatie: www.home-start.nl/lansingerland .