Afdelingshoofd eindexamens Kees Trappenburg:

"Eindexamens zijn hoogtepunt van vier jaar middelbare school"

Berkel en Rodenrijs - Voor het eerst na corona worden de eindexamens, zowel schriftelijk als praktijk, weer georganiseerd op de normale manier. Voor leerlingen een spannende periode. Kees Trappenburg, afdelingshoofd jaar 4 van Melanchthon Berkroden vertelt hoe het afgelopen schooljaar is gegaan en hoe er naar de eindexamens gekeken wordt.

Yennah Schenk

Volgens Trappenburg hoopten leerlingen stiekem dat er dit jaar ook versoepelde maatregelen zouden komen. Misschien wel tegen beter weten in. Toen duidelijk werd dat er dit jaar geen aanpassingen op de planning stonden, ging bij de leerlingen de knop om. "Het is een mooie en spannende periode. Je merkt dat leerlingen op enig moment in examenstand gaan en in een half jaar volwassener worden. Ze nemen veel meer verantwoordelijkheid voor hun eigen opleiding en dat is ieder jaar weer mooi om te zien."

Welke voorzorgsmaatregelen hebben jullie genomen? Wat is jullie het afgelopen schooljaar opgevallen?

"Dit jaar viel ons op dat leerlingen niet meer gewend zijn om normaal naar school te gaan, moeite hebben om sociaal contact te maken en een gebrek aan zelfvertrouwen hebben. We hebben zeker aan het begin met uitjes en andere activiteiten geprobeerd om de groepsdynamica te versterken. Ook zagen we dat leerlingen sneller hulp zochten als ze mentale steun nodig hadden."
Daarnaast heeft de school dit jaar fors ingezet op ondersteuning en bijlessen. "Zo hebben we een extern bureau gevraagd een aantal eindexamentrainingsdagen te organiseren. Afgelopen week zaten we nog met een groepje leerlingen in Rehoboth in Berkel om te werken aan een vak dat ze het lastigst vonden. Dat was heel leuk en interessant. Leerlingen waren verplicht om deel te nemen en we hopen dat we deze extra inzet ook terugzien in de eindresultaten."

Wat is jullie gevoel rondom de eindexamens?

"Wezenlijk anders is dat de praktijkexamens voor het eerst in drie jaar weer plaatsvinden. Een groot deel heeft nog nooit een eindexamen meegemaakt. Leerlingen moeten op verschillende momenten door het schooljaar heen iets voor het praktijkexamen doen. Op Melanchthon Berkroden hebben leerlingen de mogelijkheid om te kiezen voor een richting zoals techniek, horeca, verzorging, sport, beveiliging en veiligheid, robotica en ICT, Multimedia of economie en ondernemen. Het brengt naast wat hectiek ook een speciale sfeer met zich mee. De leerlingen staan er goed voor, ze zijn met goede cijfers het examen ingegaan. Ik heb er vertrouwen dat het goed komt."

Als u terugkijkt op het schooljaar, waar bent u het meest trots op?

"Er wordt hier door docenten en leerlingen ontzettend hard gewerkt. Het was afgelopen schooljaar zeker niet makkelijk. Als ik straks een mooi percentage geslaagden heb, word ik heel gelukkig."