Theater met een boodschap op Wolfert Lyceum

Bergschenhoek - Op dinsdag 18 april was het zo ver. Na maanden schrijven, kostuums uitzoeken, decors bouwen en repeteren mochten de eindexamenleerlingen van Wolfert Lyceum die het vak drama in hun pakket hebben, eindelijk hun voorstellingen opvoeren voor een bomvolle zaal.

De leerlingen van 6 vwo voerden het stuk ‘Assepoes’ op, een moderne bewerking van het welbekende sprookje. De hoofdrol was voor Sofia Olmo die het hart van de prins verovert nadat zij tijdens het bal verschijnt in een prachtige jurk en op glazen muiltjes, waarna ze haar muiltje in alle haast moet achterlaten en de prins stad en land laat afzoeken, op zoek naar zijn droomprinses. Tijdens de tocht om een echte prinses te worden, wordt Assepoes geholpen door haar Petemoei, op een volledig eigen manier gespeeld door Roos Altorf. Binnen de voorstelling was er ook een kleine rol voor de regisseur en vakdocent Willemijn van Bakel die met haar leerlingen een imposante door de groep zelf gechoreografeerde dansscène neerzette.
In ‘Age of Rage’, de voorstelling van 5 havo, stond het debat rondom racisme en gelijke kansen centraal. In het stuk werd hardop de vraag gesteld wat er allemaal is toegestaan als je ongelijkheid voelt binnen de samenleving. Wat volgde, was een voorstelling vol emoties, heftige sociale vraagstukken en indrukwekkend spel. Een aangrijpende rol was weggelegd voor Cathelijne Bruins die de rol speelde van een zestienjarig meisje dat wordt ingerekend als zij ervan verdacht wordt een aanslag gepleegd te hebben op een politica. Regisseur en vakdocent Lizz Huizer sprak achteraf trots haar leerlingen toe.
De aula van het Wolfert Lyceum die omgebouwd kan worden tot theaterzaal met plek voor meer dan 250 personen, zat tijdens beide voorstellingen zo vol dat er extra stoelen bijgeplaatst moesten worden, vanwege onder andere een grote groep oud-leerlingen die voor een avond terugkwamen op het oude nest. Er kan teruggekeken worden op een indrukwekkende en vermakelijke avond met trotse eindexamenleerlingen die voor beide voorstellingen een oorverdovend eindapplaus in ontvangst mochten nemen.