Vrijwilligersavond Humanitas: er zijn!

Berkel en Rodenrijs – Voor haar vrijwilligers organiseerde Humanitas Lansingerland een themabijeenkomst over de presentiebenadering. Dit wil kortweg zeggen: er voor iemand zijn. Wie bij iemand present is, is ook echt, aandachtig aanwezig.

Deze methode is gebaseerd op onderzoek naar de ervaringen van mensen over wat goede zorg is en wat een goede zorgverlener doet. Voor deze ‘goede zorg’ zijn een aantal elementen belangrijk. Gezien worden en serieus genomen worden; niet in de steek gelaten worden; hulp krijgen van iemand die voelt als 'een soort zus of broer', of als 'een vriend of vriendin'.
“Dit past heel goed bij de waarden en de werkwijze van Humanitas”, geeft Alice Mullemeister aan. Alice is zelf coördinator van Tandem Maatjes Jeugd. Bij kinderen en jongeren kan er bijvoorbeeld tijdelijk sprake zijn van eenzaamheid door pesten, een handicap, verhuizing, scheiding of overlijden. Alice koppelt hen dan met een vrijwilliger, een ‘maatje’. Zo’n maatje is er echt voor de jongere en stelt zijn of haar vraag centraal. “Dat vinden we heel belangrijk in al onze activiteiten. Vandaar onze keuze voor dit thema”, aldus Alice. De gastspreker van de avond was Marianne Ter Maat. Zij is werkzaam bij Humanitas Eemland als coördinator van Home-Start en een ervaren voorlichter over de Presentiebenadering via stichting Presentie.

Passend bij Humanitas

Alice vertelt verder: ”Vanuit de presentiebenadering sta je onvoorwaardelijk naast de kwetsbare ander, inderdaad zoals een vriend of vriendin dat zou doen. Dat vraagt liefdevolle aandacht. De intentie daartoe hebben zorgvrijwilligers eigenlijk altijd. Maar we zijn deze avond ook ingegaan op de vraag wat het betekent om naast de ander ‘als een vriend of vriendin’ te staan. Dat vraagt dat we vrij zijn in hart en hoofd om de ander in zijn of haar leefwereld te zien. Om te zien wat voor haar of hem werkelijk belangrijk is en wat zelfs op het spel staat. Het vraagt ook dat we ons openen voor de ander, steeds opnieuw. Dat we ons verplaatsen in diens leefwereld en leren kijken vanuit diens perspectief. Pas dan kunnen we echt afstemmen op de ander en zien wat de ander nodig heeft.”

Ook vrijwilliger worden? Humanitas Lansingerland is op zoek naar vrijwilligers die mensen begeleiden om weer grip te krijgen op hun leven op het gebied van Eenzaamheid, Opvoeden, Thuisadministratie en Inburgeren. Meer informatie is te vinden op www.humanitas.nl/Lansingerland of bel naar Alice Mullemeister, tel. 06 - 30737088.