"Doorzetten, dat is wat ik hier heb geleerd"

Leerlingen DOK 10 De Klipper: feestje na geslaagd leerjaar

Berkel en Rodenrijs - Voor de leerlingen van DOK 10 groep 8 van basisschool De Klipper in Berkel en Rodenrijs was woensdag 10 mei hun laatste lesdag. Zij vierden dat met een feestje; inclusief het zelf bakken van hamburgers. De resterende tijd tot aan het begin van de zomervakantie op vrijdag 7 juli vullen zij vooral in met de niet te onderschatten voorbereidingen op de eindmusical. Daarna wacht hen een totaal andere schoolbeleving, namelijk die van het voortgezet onderwijs.

Arie van Driel

Tijdens het afscheidsfeestje keken de leerlingen onder meer terug op het afgelopen schooljaar middels een quiz en door elkaar te interviewen. De vragen gingen over zo´n beetje alles wat zij hadden gedaan en geleerd bij DOK 10. Vervolgens werden van de antwoorden een poster gemaakt om in het komende schooljaar de nieuwe leerlingen een beeld te geven van wat zij kunnen verwachten.

Talenten

DOK 10 maakt onderdeel uit van Dokhaven, een nieuw concept voor passend onderwijs dat vorig jaar maart op De Klipper werd geïntroduceerd. In Dok 10 zitten kinderen die hulp nodig hebben om de motivatie voor het leren en het zelfvertrouwen te vergroten. Kinderen met allerlei talenten die door het opdoen van succeservaringen op verschillende gebieden groeien in hun persoonlijke en cognitieve ontwikkeling. Met dit concept leren ze dat ook zij talenten hebben en deze kunnen benutten. Daarnaast is er DOK 9 voor leerlingen die cognitief zijn getalenteerd. Bij DOK 10 worden de leerlingen uitgedaagd om op een praktische manier vaardigheden en lesstof tot zich te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het samen bakken van een taart of het bouwen van een insectenhotel waarbij taal, begrijpend lezen, rekenen, samenwerken, sociale en diverse praktische vaardigheden nodig zijn.

Breinkrachten

Yvonne Logtenberg, samen met Mariska Noordtzij leerkracht van DOK 10 groep 7/8: "Wij gaan uit van de talenten van kinderen en hoe zij deze kunnen inzetten om succeservaringen te bereiken. We leren hen welke vaardigheden nodig zijn om jezelf te blijven ontwikkelen. Dat doen we onder meer met behulp van tien breinkrachten, zoals start-, doorzet-, spiegel- en aandachtkracht."
Zo leerde bijvoorbeeld leerlinge Jill door de aandachtkracht haar aandacht vast te houden. Jill: "Ik word nu niet meer afgeleid door de dingen die om mij heen in de klas gebeuren."
Ook haar klasgenoten Esmee, Laurencia en Damine hadden baat bij de breinkrachten en maken daardoor goed voorbereid de stap naar het vervolgonderwijs. Net als alle ´laatste jaars´ uit de klas van juf Yvonne en juf Mariska.
Zo gaat Esmee (12) naar het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Esmee: "Ik was al creatief toen ik nog klein was. Ik hou van tekenen. Al vind ik knutselen eigenlijk het leukste om te doen. Omdat ik dan iets maak. Op school heb ik geleerd hoe ik, zeg maar, meer uit mijn creatieve talent kan halen. Daar heb ik alle tien de breinkrachten bij nodig."
Laurencia (12) heeft zich aangemeld bij Melanchton Berkenrode. Na haar vmbo-opleiding wil zij naar de dansacademie. "Ik wil later danseres worden. Dat word je niet zomaar, Ik volg nu al veel danslessen. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig. Dat is juist wat ik hier heb geleerd, om door te zetten en niet op te geven."
Detail: in de eindmusical vertolkt Laurencia de rol van Mitchie, het vrouwelijke hoofdpersonage. Ze kijkt ernaar uit.
Damine (12) wordt na de zomervakantie dan wel brugpieper op Wolfert Lansing, wat hem betreft ligt zijn toekomst in het profvoetbal. "Als dat niet lukt, stap ik over op plan B. En dat is zo hoog mogelijk voetballen bij mijn club TOGB." Sinds hij deel uitmaakt van DOK 10 is hij rustiger geworden.
Detail: in de eindmusical kruipt Damine in de huid van Mitch, het mannelijke hoofdpersonage. Hij kan niet wachten op de dag van de uitvoering.

Bedrijven

De Klipper wil heel graag de bedrijven bedanken die afgelopen jaar Dok 10 geholpen hebben. "Met name de Karwei waar we door een mooie korting een heleboel nieuw gereedschap en materiaal hebben kunnen kopen. De bedrijven Venoo en Lankhaar die tijd hebben gemaakt om onze kinderen te ontvangen en rond te leiden. En Loodgietersbedrijf Struijk die ons hun afgeschreven maar nog bruikbare elektrisch gereedschap hebben gedoneerd."