Een combinatie van duurzaam en lokaal op Het Beste van Berkel

Berkel en Rodenrijs - Het was zaterdag 13 mei een gezellige drukte op de 'duurzaam uit de streek'-markt in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Er waren onder andere producten te koop die lokaal geteeld en vervaardigd worden, en kramen aanwezig op het gebied van duurzaamheid. Op het Westerplein liepen twee dames die de bezoekende moeders verrasten met een cadeautje.

Puk van den Bulk

De weergoden waren de markt goed gezind want een heerlijk zonnetje en aangename temperatuur zorgden voor een leuke belangstelling. De meest drukte was te vinden bij de klimmuur die door onder de supervisie van Scouting Albert Schweitzer Groep Rotterdam stond. Luuk Zeelenberg, één van de leiders vertelt: “We waren hier vanmorgen al op tijd om de muur op te bouwen en vanaf het begin stonden er al kinderen te wachten om de muur te beklimmen. Wij zijn een scouting die nog op zoek is naar nieuwe leden, dus voor ons is dit een mooie manier om ons onder de aandacht te brengen.” Manon de Jonge, ook leider bij A.S.G.-Rotterdam vult aan: “We starten in september zelfs met een heel nieuwe groep voor kinderen van vier tot zeven jaar. Daar kunnen sowieso nog veel kinderen bij.” Naast klimmen op de klimmuur was er voor de kinderen ook een knutselkraam.

Groene tuin maakt koele tuin

Gemeente Lansingerland was vertegenwoordigd om bezoekers tips op het gebied van duurzaamheid te geven. Er werd bijvoorbeeld in samenwerking met Groei & Bloei verteld over de voordelen van het vergroenen van een tuin. Een groene en schaduwrijke tuin kan ervoor zorgen dat de temperatuur in de tuin op zomerdagen wel 15 graden koeler kan aanvoelen dan in een betegelde tuin.
Een greep uit het verdere aanbod op de markt: de Kookmeiden die lieten zien en proeven hoe lokale producten gezond bereid kunnen worden, elektrische auto’s van M. de Koning en Cas Lamens, Houtbank Lansingerland over het nuttig hergebruiken van materialen en diverse verkoop van lokaal geteeld en vervaardigde producten. De fruit- en bloementelers boerden goed, zo was te zien aan de lege fusten. En ook de uitdeeldames hadden lege manden aan het einde van de dag. ‘Het Beste van Berkel’ is georganiseerd door de Winkeliersvereniging van Berkel Centrum. Het eerstvolgende event is de Braderie op zaterdag 3 juni aanstaande.