Twijfel aantal raadsfracties over vormgeving nieuwbouw De Snip

Bleiswijk - De raadscommissie Ruimte besprak dinsdag 9 mei het bestemmingsplan 'Dorpsstraat 5-7' (De Snip). Enthousiasme en twijfel streden om de voorkeur, zo bleek uit de reacties en vragen van de commissieleden. Dat er 21 zorg- en wooneenheden voor senioren in het centrum van Bleiswijk worden gerealiseerd stemt tot enthousiasme, maar de vorm van het nieuwe pand doet een aantal fracties twijfelen.

Annette Docter

De nieuwbouw bestaat uit twee gebouwen die door een centrale hal verbonden zijn. Het linker gedeelte krijgt een pandsgewijze uitstraling met één verdieping, passend bij andere bebouwing van de Dorpsstraat, tot een bouwhoogte van acht meter. In dat deel is plaats voor groepswonen met zorg en begeleiding in zelfstandige woonunits voor één of twee personen. Op de begane grond komen vijf woonunits (elk voorzien van een woonkamer, slaapkamer en badkamer), een kantoorruimte en een gezamenlijke huiskamerruimte, evenals tien bergingen. Op de eerste verdieping worden nog eens zes woonunits en een huiskamerruimte gerealiseerd.
Het rechter gedeelte krijgt twee verdiepingen grenzend aan de parkeerplaats, wordt 10,5 meter hoog en krijgt een meer blokkig bouwvolume, conform bebouwing bij de andere twee pleinen verderop langs de Dorpsstraat. Op de begane grond komt aan de Dorpsstraat zijde een lunchroom voor dag-horeca met een buitenterras. Aan de achterzijde een ruimte voor maatschappelijke- en/of gezondheidszorg. Op de eerste verdieping komen vijf levensloopbestendige appartementen, met elk een eigen balkon en één of twee slaapkamers. Op de tweede verdieping zullen eveneens vijf appartementen worden gerealiseerd. De vijf oude leilindes worden behouden en schermen het buitenterras aan de Dorpsstraat af.

Omwonenden

Op het bestemmingsplan zijn slechts door vier huishoudens zienswijzen ingediend, al doet social media anders vermoeden, zo gaf Machiel Crielaard (Leefbaar 3B) aan. Twee omwonenden spraken in evenals Bert Ruygrok van de Klankbordgroep Senorenbouw. Laatstgenoemde zei het een mooi en degelijk plan te vinden. Gerrit-Jan Houweling woont sinds 1986 recht tegenover De Snip. Hij zei onder andere verontrust te zijn over de overlast die de horecagelegenheid en het bijbehorende terras kunnen geven, ook de parkeerdruk kan volgens hem problemen opleveren. Omwonende Ben van der Knaap vond dat er de laatste jaren nogal eens verrassende wijzigingen in de plannen zijn aangebracht, zoals nu de toevoeging van een woonvoorziening voor mensen met dementie. Ook is hij bezorgd over extra schaduw en inkijk die het pand teweegbrengt.

Commissie

Bianca Boonstra-Becker (WIJ Lansingerland) was enthousiast over het bestemmingsplan. Het is een goede zaak dat er woonruimte voor senioren en mensen met een psycho-geriatrische aandoening komt. Dat bewoners en gasten er straks een kopje koffie of broodje kunnen nuttigen, heeft volgens haar enorme meerwaarde. Naar aanleiding van de in het bestemmingsplan vermelde opmerking dat het mogelijk is dat er een archeologische vindplaats aangetroffen wordt, vroeg ze de wethouder naar de eventuele gevolgen hiervan. Wie gaat een eventueel onderzoek uitvoeren en wie betaalt dit?
Machiel Crielaard (Leefbaar 3B) zei dat zijn fractie met het plan worstelt. Niet vanwege de komst van de senioren- en zorgwoningen. Daar is Leefbaar 3B blij mee. Maar hij zei moeite te hebben met het aangezicht van het pand. Eerder heeft de raad met elkaar afgesproken dat het pand een kleinschalig en individueel karakter zou hebben. Het huidige plan wijkt enorm af van het voorontwerp, dat ook 21 woningen telde. Ook wat betreft de gevolgde participatie plaatste hij een kanttekening gelet op de vele reacties op social media. Tot slot vroeg hij de wethouder of voldoende onderzocht is of de horecavoorziening levensvatbaar is.
Charles van Harn zei dat zijn fractie, het CDA, content is met de zorg- en seniorenwoningen die in het pand zullen worden gerealiseerd. Over de vormgeving is het CDA minder tevreden. Het past in z'n geheel niet bij het authentieke karakter van het centrum van Bleiswijk. Waarom is afgestapt van het eerste voorontwerp. "Het CDA is voorstander van een pand met dorpse uitstraling door middel van een kap of een gedeeltelijke kapconstructie in plaats van een plat dak en strakke uitstraling.
D66 is gecharmeerd van het plan, aldus Ronald van der Stad. Volgens hem houdt het bouwplan wel degelijk rekening met het dorpse karakter van de Dorpsstraat. De VVD staat positief tegenover de functies die het pand biedt, maar is in dubio over het ontwerp. Christiaan Toussaint zei benieuwd te zijn naar de reactie van de wethouder op de vragen van Leefbaar 3B.
De fractie van GroenLinks had de avond ervoor over het plan vergaderd. Fractievoorzitter Marko Ruijtenberg zei in eerste instantie enthousiast te zijn over het plan, maar begon te twijfelen toen hij de reacties van twee fractiegenoten uit Bleiswijk hoorde. Die sluiten aan op de woorden die vanuit het CDA naar voren waren gebracht. Een plat dak oogt niet.
Valmir Xhemaili gaf aan dat zijn fractie, de PvdA, snel wil gaan bouwen. Er is een enorm grote vraag naar onder andere seniorenwoningen. Ook zei hij enthousiast te zijn over de horecavoorziening bij het pand. Het zorgt voor levendigheid in het dorp. Wat betreft de vormgeving en het al dan niet dorpse karakter ervan, gaf hij aan van mening te zijn dat het pand heel goed in Bleiswijk past. De aanduiding 'kleinschalig' kan op verschillende manieren worden ingevuld. Aan het eind van de eerste termijn kreeg Arjen Hofman van de ChristenUnie het woord. Hij zei positief te staan tegenover het bouwplan. Ook was hij tevreden over de inspraakmogelijkheden en de antwoorden op de zienswijzen. Een hamerstuk, aldus Hofman.

De wethouder

Wethouder Titia Cnossen concludeerde dat iedereen het eens is over de noodzaak voor nieuwbouw op de locatie De Snip. Wat betreft het archeologisch onderzoek antwoordde ze dat dit de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar is. Ook de kosten komen voor rekening van de ontwikkelaar. Zij verwacht niet dat een eventuele vondst van archeologische voorwerpen zal leiden tot het schrappen van de plannen.
Wat betreft het ontwerp gaf de wethouder aan dat de plannen zijn aangepast, onder andere om de daar aanwezige leilindes te kunnen behouden. Ook is buurman Van der Knaap tegemoet gekomen voor wat betreft de bouwhoogte. Volgens haar kun je twisten over het al dan niet kleinschalige karakter van een pand. Ze zei blij te zijn met het plan, dat volgens haar wel degelijk bij het dorpse karakter van Bleiswijk past. De raad zal een besluit over dit bestemmingsplan nemen, maar de Welstandscommissie gaat over de verdere uitwerking, zoals de kleur van de steen.
Over de reacties op social media was ze helder. De zienswijzen en de antwoorden daarop liggen vanavond op tafel, niet de reacties via social media. De angst voor overlast van de horeca veegde ze ook van tafel. Die is volgens de wethouder niet terecht. Daghoreca ruimen op het eind van de middag op en het personeel blijft ook niet langer. Het gaat om een stukje ontmoeting. De levensvatbaarheid van de horeca is het risico dat de projectontwikkelaar loopt. Daar gaat de wethouder niet over.
De door het CDA in tweede termijn voorgestelde optie om de ramen van de slaapkamers van de zorgwoningen van melkglas te voorzien, zodat de buren geen inkijk zouden hebben, werd zowel door mede-commissieleden als door de wethouder terzijde geschoven. Dit laatste was voor Marko Ruijtenberg aanleiding alle twijfels opzij te zetten en in te stemmen met het bestemmingsplan dat voorligt.
Leefbaar 3B, CDA en VVD zullen zich beraden op het al dan niet akkoord gaan met het plan.
Aan het eind van de bespreking concludeerde voorzitter Nelleke Bouman (CDA), dat de kaarten nog niet geschud zijn en dat het bestemmingsplan ter bespreking door de raad zal worden geagendeerd.