Een mooie waardering van mevrouw Schmid in de Heraut van 10 mei 2023 voor hen die een lintje hebben gekregen. Wat jammer dat zij die laatste alinea erbij heeft geschreven… Dat doet ook afbreuk aan haar waardering voor wie ze als eerste aanhaalt.
De drie mannen die actief zijn `bij een religieus gebedshuis`: daarover geeft zij duidelijk aan dat die het niet verdiend hebben. Heeft mevrouw Schmid die mannen zelf `de meest afschuwelijke haat en opruiende boodschappen` horen verkondigen? Zij hebben zich ingezet voor de moslimgemeenschap in onze gemeente op een zodanige positieve manier dat het `zijne majesteit heeft behaagd hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau`. Daar wordt eerst onderzoek naar gedaan om te zien of voor iemand wel terecht zo`n onderscheiding wordt aangevraagd. Als zijzelf die negatieve boodschappen hadden verkondigd, ga ik er vanuit dat ze die niet gekregen hadden.
Is mevrouw Schmid ook nagegaan of er in al die kerkgenootschappen en verenigingen waarin de andere gedecoreerden participeren, mensen zijn die wel eens negatieve opmerkingen hebben gedaan?
Het gaat erom wat deze mannen zelf hebben gedaan!
Ik was juist blij toen ik zag dat er ook drie mannen uit de moslimgemeenschap een lintje kregen. Dat gaf mij het gevoel dat we op weg zijn naar een betere integratie van mensen met verschillende culturele en religieuze achtergronden.
Op naar volgend jaar: dan hoop ik niet op een `regen`, maar op een stortbui aan waarderingen voor mensen uit alle groepen in onze samenleving.

Germa Joppe
Berkel en Rodenrijs