Mobiel servicepunt elektrische bus

Lansingerland - De commissie Algemeen Bestuur besprak woensdag 10 mei een voorstel van het college van b. en w. om in te stemmen met het onttrekken van een eenmalig budget van € 160.000 aan de algemene reserve voor de aanschaf en inrichting van een elektrische bus die gebruikt gaat worden als mobiel servicepunt.

Annette Docter

Het college van b. en w. wil dat de dienstverlening voor de inwoners beschikbaar en dichtbij is. Een mobiel servicepunt zou daarvoor een mooie oplossing zijn, ook ter vervanging en uitbreiding van de dienstverlening die de gemeente voorheen in het Servicepunt Bleiswijk aanbod.

Elektrische bus

Het mobiele servicepunt is een elektrische bus die is voorzien van twee loketten en apparatuur die nodig is voor de aanvraag van producten van Burgerzaken zoals paspoorten, identiteitsbewijzen en rijbewijzen. Volgens een vast rooster staat de bus op centrale plekken binnen de verschillende dorpskernen, dus niet alleen in Bleiswijk, maar ook bijvoorbeeld in Rodenrijs. Hiermee biedt de gemeente dienstverlening op maat voor bijvoorbeeld minder mobiele inwoners, inwoners die minder digitaal vaardig zijn en inwoners die relatief ver van het gemeentehuis wonen. In de bus zijn twee ambtenaren aanwezig.
Het bedrag van € 160.000 is nodig voor de aankoop van een elektrische bus en het ombouwen naar een veilig servicepunt.

Vragen vanuit de commissie

Job Halkes (CDA) zei niet negatief tegenover een mobiel servicepunt te staan, maar hij vroeg zich wel af of dit € 160.000 moet gaan kosten. Als alternatief noemde hij de inzet van de 3B-bus of het geven van cursussen. Een ambtenaar zou ook op z'n tijd met z'n laptop in een kamertje in de bibliotheek of een verzorgingshuis kunnen gaan zitten om daar mensen verder te helpen met hun paspoort. Dit scheelt een elektrische bus en het onderhoud ervan. Verder vroeg Halkes in hoeverre er een behoefteonderzoek was gedaan.
Petrine van Olst (Voor Lansingerland) zei de inzet van zo'n bus betuttelend te vinden. Er zijn al tal van faciliteiten in de kernen die ingezet kunnen worden. En wie bestuurt de bus, hoe gaat het met parkeren en het onderhoud ervan? Ook vroeg ze het college welke doelgroep bereikt moet worden.
Sonnie Biharie (PvdA), Don van Doorn (Leefbaar 3B), Marko Ruijtenberg (GroenLinks) en Mark Bik (WIJ Lansingerland) zeiden akkoord te gaan met het voorstel. Ruijtenberg wees op de extra beveiliging die nodig is bij het uitgeven van een paspoort, dat kan niet veilig op een laptop in een kamertje van de bieb worden uitgevoerd. Erik Jonker (D66) deed de suggestie om in de bus ook andere vormen van dienstverlening aan te bieden, zoals PMD zakken. Nathalie van Bakel (VVD) zei het een goed initiatief te vinden, maar sloot zich aan bij de vragen over de kosten die het CDA al had gesteld.

Veiligheid

Wethouder Titia Cnossen wees op het belang van een veilige omgeving en privacy als het gaat om het uitgeven van bijvoorbeeld een paspoort. Een kamertje in een verzorgingshuis is daarvoor niet de juiste omgeving. In de bus zal technische apparaat aanwezig zijn om veiligheid en privacy te garanderen. Ook kan er bijvoorbeeld een gesprek met een consulent worden gevoerd. Daarbij is privacy eveneens erg belangrijk. Het idee om er bijvoorbeeld PMD zakken uit te geven is al in de plannen opgenomen.
Als de raad akkoord gaat met het investeringsvoorstel zal de bus in 2024 gaan rijden.
CDA en Voor Lansingerland hadden nog hun twijfels over de kosten van het voorstel. De aanwezigheid van twee ambtenaren op een door het dorp rijdende bus voor misschien slechts een handjevol mensen loopt in de papieren. En dat terwijl er misschien een rij wachtenden op het gemeentehuis staat. De wethouder benadrukte dat de twee ambtenaren in de bus niet met de duimen zullen draaien als er geen klanten zijn. Er kan dan gewoon doorgewerkt worden. Overigens zal de bus niet vijf dagen in de week zomaar door de dorpskernen gaan rijden. Er wordt gericht gereden.
Voor acht fracties is het voorstel van het college een hamerstuk op de volgende raadsvergadering. CDA en Voor Lansingerland lieten weten zich op het voorstel te beraden.