Naast Kledingbank en RepairCafé nu ook de Houtbank

Afvalhout verdient een duurzaam tweede leven

Berkel en Rodenrijs - In een wereld die hunkert naar duurzaamheid en circulariteit helpt het om afgedankte en kapotte producten een tweede kans te bieden. Kringloopwinkels, Kledingbanken en RepairCafés vertolken daarin een belangrijke rol. Al doet de Houtbank van Bas van der Ham dat inmiddels ook in Lansingerland. Zijn initiatief moet op termijn resulteren in een heuse houtkringloop.

Door Arie van Driel

Met een team van vooralsnog acht mensen werkt Van der Ham, bekend van het lokale RepairCafé, aan het opzetten van een houtkringloop. De workshops die hij aan particulieren, scholen en bedrijven in een voormalige kas aan de A.H. Verweijweg in Berkel en Rodenrijs geeft, moeten de deelnemers erop attent maken dat ook hout een tweede kans verdient. Alles wat zij al zagend en timmerend ter plekke maken, is namelijk van eerder gebruikt hout.
Van der Ham: "Naast het creëren van bekendheid moeten de workshops de deelnemers ook inspireren. Het zuinig omgaan met materialen, circulariteit en duurzaamheid zijn thema´s die steeds belangrijker worden. Voor mij persoonlijk is het hergebruik en repareren van producten heel normaal. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Zelfs wanneer het om restjes hout ging. Dat bracht mij in januari 2022 op het idee om in Lansingerland een Houtbank te beginnen. Het afvalhout kocht ik bij Buurman, een bouwmarkt. In juni van dat jaar vond ik een geschikte locatie met voldoende mogelijkheden en ruimte om er workshops te gaan geven. De eerste officiële workshop was in september van dat jaar."

Afvalstation

"Via het RepairCafé kwam ik in contact met de afdeling Beheer Afval en Schoon van de gemeente. Maandelijks heb ik contact met medewerkers van die afdeling over de rol van de Houtbank binnen de toekomstige ´circulaire straat´, het Ambachtscentrum. Dat nieuwe afvalstation inclusief een educatieve ruimte voor bijvoorbeeld scholieren, moet het hergebruik bij de inwoners van Lansingerland nog meer stimuleren."
De deelnemers aan de workshops van de Houtbank hebben die extra prikkel niet nodig. Zij werken immers bewust met een product dat een tweede leven verdient. Dat leverde onder meer fotolijstjes en treintjes op. Van der Ham maakt een voorbeeld. De deelnemers maken dit na. Zoals de uit tal van stukken afgezaagde balk opgebouwde ronde plantenbak die Irene en Iris onlangs in elkaar knutselden. Wie iets anders wil, ook dat kan. Zo timmerde Ineke recent buiten de voorbeelden om, een egelhuisje. Van der Ham zorgde ervoor dat de bouwtekening klaarlag.
Ineke: "Ik heb egels in mijn tuin. Het eten dat ik ze geef, eet de kat op. Dus ging ik op zoek naar een egelhuisje met een eetgedeelte en een slaapkamer waar de egels kunnen uitbuiken. De huisjes die ik vond, waren allemaal van plastic. Maar ik wilde er eentje van hout. Dat kon ik hier dus onder begeleiding en ook nog eens van afvalhout zelf maken."

Vrijwilligers

Tijdens de workshops wordt Van der Ham, zelf werkzaam in de bouw, bijgestaan door Jack van den Bulk en Shannon Kraaijenbosch. Van den Bulk is timmerman. Zo´n beetje alles in en rond zijn huis wat van hout is, heeft hij zelf gemaakt van hout dat anders zou zijn gedumpt. Kraaijenbosch is meubelmaker en geeft les in houtbewerking. Zij kwam, net als vrijwilliger Markus Huurman, via het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) bij de Houtbank terecht.
Informatie: www.houtbanklansingerland.nl .