Wie de Marathon van Rotterdam of de Amstel Gold Race met Demi Vollering als winnares bij de vrouwen gezien heeft, kan niet anders dan waardering hebben voor deze en alle andere deelnemers die een immense inspanning hebben geleverd. Wat een doorzettingsvermogen moet je hebben om dat wat je voor ogen hebt ook in de praktijk te brengen. De ene sporter is professioneler dan de ander, maar dat neemt niet weg dat het uiteindelijke resultaat geweldig kan uitpakken.
En dan het publiek. De sporters zorgen voor zóveel plezier langs de kant, opwinding, vreugde, soms ook teleurstelling of verdriet. Het komt allemaal voorbij. Er zal heus wel eens wat gebeuren langs het parcours van een wieler- of loopwedstrijd, maar ik heb nog geen aanstekers voorbij zien komen. Het is puur genieten voor de liefhebbers van dit soort evenementen. Geen rellen, geen vernielingen. Wat een verschil met het publiek van voetbalwedstrijden. Al is slechts een kleine groep schuldig aan het verstieren van voetbalpotjes. Ook daar - zo is mijn ervaring - kom je ultieme blijdschap en sportiviteit tegen. Hopelijk geldt dat ook voor de wedstrijd komende zaterdag van de Vrouwen van CVV Berkel die dan kampioen kunnen worden.
Waardering voor sporters op welk niveau dan ook uit je door je als publiek respectvol te gedragen. Te juichen als er gewonnen wordt en een traantje te laten als er niets te juichen valt. Zonder geweld, zonder dom gedrag. Moeilijk? Volgens mij niet.

Annette Docter