Aandacht voor donkere plekken krijgt vervolg

Lansingerland - Afgelopen week zijn alle gemelde donkere plekken door de initiatiefnemers Christiaan Toussaint (VVD) en Menno Duk (GroenLinks) ter bespreking aangeboden aan de commissie Ruimte. Tijdens de commissievergadering steunden uiteindelijk VVD, GroenLinks, CDA, D66 en PvdA het voorstel om alle gemelde plekken te laten onderzoeken door het college.

Christiaan Toussaint: "Ik ben blij dat het college de ingezamelde donkere plekken gaat onderzoeken. Ik weet zeker dat er genoeg plekken overblijven die aangepakt moeten worden. Een heel concreet voorbeeld is de fietsroute van Bleiswijk naar Station Lansingerland. Dat verdient gewoon om verlicht te worden!" VVD vindt het belangrijk dat straatverlichting vooral een bijdrage moet leveren aan de verkeersveiligheid. Toussaint: "Het is nu zaak aan het college om alle punten te beoordelen. Op basis van de terugkoppeling bepalen we de volgende stap. Doel blijft om hoofdzakelijk de verkeersveiligheid te bevorderen."
Menno Duk: "Het was fijn dat tijdens de vergadering vijf van de acht fracties voor waren om de lijst door het college te laten onderzoeken. De andere fracties hebben goede voorwaarden meegegeven aan het college." GroenLinks is van mening dat belangrijke fietsroutes goed verlicht moeten zijn. Dit komt ten goede aan de verkeersveiligheid en het veiligheidsgevoel van inwoners. Verder dient er volgens Duk wel rekening te worden gehouden met flora en fauna.

Niet teveel meldpunten

ChristenUnie en D66 gaven de commissie vooral mee om niet van elk onderwerp een meldpunt te willen maken. Via de reguliere weg is het voor inwoners ook mogelijk om bijvoorbeeld kapotte verlichting te melden. Toussaint zei hierop tijdens de vergadering: "Waar het gaat om een enkele lantaarnpaal deel ik de mening met deze partijen volledig. Dan kan de inwoner deze zelf melden bij de gemeente. Maar waar het gaat om complete fietsroutes vind ik dat toch echt zaak van de raad om daar wat van te vinden."
Leefbaar 3B heeft zich voorafgaand aan de vergadering teruggetrokken uit het initiatief omdat volgens hen niet alle punten nodig waren om het college aan te bieden omdat er inmiddels al verlichting zou branden. Blonk (Leefbaar 3B) verklaarde dat bij 17 van de 22 locaties straatverlichting aanwezig was. Duk: "Met de beweringen die Leefbaar heeft gedaan tijdens de commissie ben ik het volledig oneens. Er kunnen namelijk allerlei oorzaken zijn waarom bepaalde plekken alsnog als donker worden ervaren door inwoners ondanks dat er lantaarnpalen aanwezig zijn. Een voorbeeld hiervan is dat bijvoorbeeld de rijbaan is verlicht maar het fietspad niet."
VVD en GroenLinks kijken uit naar de terugkoppeling vanuit het college op de verzamelde punten. Wordt vervolgd.