Veel mensen hebben net een paar vrije dagen achter de rug, altijd fijn. Het paasweekend begon donderdag al op de weg met bijna 1500 kilometer file, de drukste avondspits van het jaar. Een combinatie van slecht weer en het naderende paasweekend. Ook tijdens paas- of pinksterdagen is het altijd filerijden op de weg. De woonboulevards worden druk bezocht en voor de pret- en dierenparken staan lange rijen. Zelfs wie een tochtje gaat fietsen, kan in een file terechtkomen. Op sommige routes hoef je echt niet te komen als het lekker weer is. En dat geldt zelfs voor het maken van een wandeling in een gebied dat om natuurschoon bekendstaat.
Vrijdag was het ook raak bij Paaspop. Kom met het openbaar vervoer was de oproep, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Dan liever een kilometerslange file.
Waar begin je aan, vraag ik me af. Heb je een paar dagen lekker vrij, zit je in de auto op een asfaltweg.
Mensen hebben altijd de neiging om 'iets te moeten doen' tijdens vrije feestdagen. Lekker met een boek in een stoel of luisteren naar je favoriete muziek is ook een optie. En misschien is de podcast van Edwin Evers met koning Willem-Alexander wel iets voor u. Er zijn tal van manieren waarop je je kunt vermaken zonder in de stress in een file te moeten rijden.
Maar dit klinkt misschien toch wat saai voor veel mensen en daarom zullen ook deze paasdagen veel mensen buitenshuis hun vertier hebben gevonden en hopelijk weer veilig zijn thuisgekomen.

Annette Docter