"Ik zei: ´Ik kan ook fluit spelen´"

Echtpaar Ton en Elly van der Jagt - Corpel zestig jaar getrouwd

Bleiswijk - Op maandag 8 april 1963 beloofden Ton van der Jagt (nu 82) en Elly Corpel (82) elkaar eeuwige trouw. Zestig jaar later staat die belofte van toen nog steeds kaarsrecht overeind. Wat op zich een legale reden is om dat te vieren. Edoch, voor Ton en Elly hoefde dat niet zo nodig. Koffie met wat lekkers, dat kon nog net. Elly: "Wij dachten: ´Zestig jaar getrouwd? Daar doen wij niets aan´".

Arie van Driel

Dochter Liedewij dacht daar anders over. Achter de rug van haar ouders om liet ze de betrokken ambtenaren op het gemeentehuis weten dat de burgemeester van Lansingerland op vrijdag 7 april van harte welkom was. Dus toog Pieter van de Stadt die dag naar Bleiswijk, waar ze sinds 1970 wonen. En vochten verrassing en verbazing al bij de voordeur in de hoofden van Ton en Elly - want perplex - om voorrang.

Smoes

Liedewij: "Zestig jaar getrouwd zijn en er vervolgens niets aan doen, dat bestaat niet. Een foto van mijn opa en oma, de ouders van mijn moeder, bracht me op het idee om de burgemeester uit te nodigen. Op die foto waren zij 65 jaar getrouwd en kwam de burgemeester bij hen langs. Ik dacht: ´Die grap ga ik ook met mijn ouders uithalen´. Om ze thuis te houden, verzon ik een smoes. Mijn vader is helemaal in met de Citroën als auto. Dus zei ik: ´Ik ga 7 april bij de Citroëndealer naar een nieuwe auto kijken´. In de wetenschap dat mijn vader zou roepen: ´maar dan ga ik mee´."
Het complot kende een dag later - zaterdag 8 april, zestig jaar geleden de officiële trouwdatum van het toen 22 jaar jonge stel - een vervolg. En ook daar waren Liedewij en haar partner verantwoordelijk voor. Het zou een gezellig samenzijn met z´n viertjes worden. Althans, dat was het echtpaar door hun dochter voorgehouden. Het liep, zacht uitgedrukt, echter totaal anders...

Leraar

Ton werkte vanaf 1961 in het onderwijs. Aanvankelijk als leraar op een school in Schiedam. Later als directeur van de Pedagogische Academie in Rotterdam. Nu geeft hij een paar uur in de week bijles. Elly startte in 1960 haar loopbaan als lerares op een school voor speciaal onderwijs in Schiedam. Als leesjuf is ze nog altijd actief op De Klimophoeve in Bleiswijk. Er is overigens een schoolplein naar haar vernoemd: Het Juffrouw Elly van der Jagt Plein.
Elly: "Lezen met kinderen is niet alleen leuk om te doen. Maar is voor hen ook belangrijk. In die zin, kinderen lezen niet meer. Voor hen draait alles om de i-Pod enzovoort enzovoort. Ik doe dat in groepjes van drie kinderen. Aan het einde van de dag heb ik dan 24 kinderen leesles gegeven. In de hoop dat zij gaan lezen. Want nogmaals, lezen is belangrijk."
Nadat Elly van Den Haag naar Schiedam was verhuisd, leerden ze elkaar kennen op de kweekschool in Rotterdam. Ton: "Voor onze klas was Elly echt een nieuwe aanwinst." Het duurde even alvorens de vonk oversloeg. Dat was tijdens de Kerst, in de aanloop naar een voorstelling met muziek en toneel; de favoriete hobby´s van begenadigd verhalenverteller Ton. Elly: "Ton speelde fluit. Ik zei: ´Ik kan ook fluit spelen´. Al moet dat niet als een poging om dichterbij Ton te komen, worden uitgelegd. Die gedachte kwam niet eens bij me op. Ik wilde gewoon met mijn blokfluit meedoen."