Roemeense school voor Roma kinderen krijgt hulp van leerlingen de Blesewic

Bleiswijk - Geen cultuur opsnuiven in Praag of shoppen in Parijs maar aan het werk op een school voor Roma kinderen in Roemenië. Ze hebben er zin in, de zestien leerlingen van Melanchthon de Blesewic in Bleiswijk. Sjoerd (H4): “Veel mensen realiseren zich niet hoe goed ze het hebben. Ik ga mee, omdat mijn oom uit Roemenië komt en het me fijn lijkt om mensen te kunnen helpen.” Simon (M3): “Ik leerde van de presentatie over de reis dat het voor die kinderen niet vanzelfsprekend is om naar school te kunnen gaan. Dit trek ik mij aan en daarom ga ik mee.”

Puk van den Bulk

Goede Doelen Reis Roemenië wordt een meerjarig project. En al aan het begin van dit schooljaar zijn ze op de Blesewic begonnen met inzamelen. De aftrap bestond uit het collecteren van (oude) rugtassen die, gesponsord door Melanchthon Scholengemeenschap, gevuld konden worden met schoolspullen. Daarna volgde de verkoop op de Kerstmarkt en heeft een groot deel van de leraren hun kerstpakket gedoneerd. Tijdens de Open Dag zijn er stroopwafels verkocht en in de afgelopen week wafels in de kantine. Tot slot de Trash Hunt; een afvalinzameling door de brugklasleerlingen.

De Trash Hunt

Lemmia, Simay, Manou en Willemein hebben als eerste klassers een les gevolgd van Recycle Valley ter voorbereiding op de Trash Hunt. De meiden hebben zich verbaasd over de tijd dat afval nodig heeft om af te breken. “Een bananenschil doet er wel een jaar over om te verteren”, zegt Lemmia. Willemein leerde dat sigarettenpeuken twaalf jaar zwerven voordat ze weg zijn en Manou vertelt dat zwerfafval een hele reis kan maken. Het kan in water terecht komen en uiteindelijk ook in je drinkwater. “Zo kan je in vijftig jaar tijd een creditcard aan plastic binnenkrijgen”, aldus Manou. Simay: “We hebben zelf voor sponsoren moeten zorgen. Voor een vast bedrag of per opgehaalde kilo afval. Hoe meer afval we verzamelden, hoe hoger de donatie.”

Contact met kinderen

Donderdag 13 april begint de reis. De zestien scholieren worden begeleid door hun leraren Nienke Boersma, Marcel Stoutjesdijk, Karin Boerefijn en conciërge Jan de Jong. Ze vertrekken voor een week naar Oradea, een stad in het westen van Roemenië. In samenwerking met de stichting Oost Europa Boskoop en de stichting Caritas gaan ze hulp verlenen op een Roma-school. Hulp bestaande uit het verrichten van klusjes, maar ook uit het vermaken van de kinderen. Nienke: “Karin, Jan en Marcel hebben met een eerdere reis dit doel uitgekozen. We willen graag dat onze leerlingen in contact komen met andere kinderen. Dit maakt het helpen leuker en bovendien is het spreken van dezelfde taal niet per se noodzakelijk bij samen spelen of plezier maken.”
Na de reis zal er verslag van het project worden uitgebracht zodat alle leerlingen van de Blesewic weten waar ze zo hard hun best voor hebben gedaan én om hen enthousiast te maken voor een vervolgreis.