"Die damesmodezaak, dat was leuk"

Bezoek Mark Rutte, feestje voor de lokale VVD

Berkel en Rodenrijs - Je bent vóór of tégen Mark Rutte. Tijdens zijn korte bezoek aan Berkel en Rodenrijs op zaterdag 11 maart, bleek de eerste categorie onder het in de Kerkstraat winkelende publiek in de minderheid. Voor de leden van de lokale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) was dat echter geen onoverkomelijke hindernis om er geen feestje van te maken. Het biertje na afloop als toost op een geslaagde verkiezingscampagne, smaakte.

Arie van Driel

Natuurlijk, er waren inwoners die met de minister-president op de foto wilden of een praatje met hem maakten. Het merendeel van de inwoners keek echter emotieloos van een afstand toe of liep snel - het hoofd afgewend - langs de hem als een schaduw volgende schare lokale VVD-prominenten. Al werd er tijdens het voorbij sluipen zo nu en dan wel wat lelijks gemompeld. Binnensmonds, dat wel. De premier hoefde dat niet te horen.
En al had Rutte het wel gehoord, wat dan nog. De inmiddels langstzittende minister-president van Nederland is er even simpel als duidelijk in: "Kritiek hoort bij mijn werk. Kritiek hebben mag. Je bent vóór of je bent tégen. Wij leven tenslotte in een democratie. Het is in elk geval druk en de sfeer vind ik best gezellig. En het weer met dat zonnetje, dat hebben we ook nog eens mee. Ik ben hier ook niet voor mezelf. Maar om de kandidaten van de VVD voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen een hart onder de riem te steken. Voor hen voer ik campagne. Dat is hard werken. Maar ook weer zó leuk om te doen."
Dat van dat ´hart´ en die ´riem´ deed Rutte in Grand Café Muller & Co, voor even het clubhuis van de lokale VVD. Het was er even vol als gemoedelijk en joviaal, en maakten de mobieltjes er overuren. Het maken van selfies met een BN-er is én blijft een aandoenlijk fenomeen. Zeker wanneer het in niet één keer lukt. Zoals de selfie van oud-rechter, briljant schrijver en columnist en VVD-er in ziel en zaligheid Gerrit de Boer met de minister-president. Die was pas bij de vijfde poging tevreden. Dat hij ondertussen de boel ophield, ach...

Bevlogen

Tussendoor sprak Rutte er met lokale winkeliers en partijgenoten, onder wie Vincent Jumelet (21). Hij zit in de gemeenteraad, is afgestudeerd waterbouwkundig ingenieur, staat als nummer vier op de kandidatenlijst van de waterschapsverkiezing en bleek ter plekke een bevlogen verteller over alles wat met waterbeheersing te maken heeft. De premier was hoor- en zichtbaar onder de indruk.
Dat de minister-president een man met een ´inwisselbaar´ gezicht is, bleek maar weer eens tijdens de meet & greet met voorbijgangers in de Kerkstraat. Het gezicht dat hij opzette was die van een ontspannen, vrolijke en humorvolle man die op de momenten die daar om vroegen, ook serieus kon zijn. Zoals tijdens zijn gesprekje met de uit Oekraïne gevluchte Halyna. Zij bedankte hem voor de warme ontvangst. Al vroeg ze in dezelfde adem of Rutte de hulp aan haar geboorteland bleef voortzetten.
De premier: "Ja. Dat blijven we doen. Net zolang als dat nodig is. Andersom zouden jullie ons ook helpen. Ik ben onder de indruk van jullie Oekraïners. Jullie zijn sterk. Hebben een sterke president en een sterk leger."
Een paar fracties later stapte hij de even eerder geopende damesmodezaak Fiore binnen; uitgenodigd door het gebakje dat hem spontaan werd overhandigd. Zijn lach was uitbundig, de woorden gemeend: "Dames en heren. Een nieuwe damesmodezaak. Van harte gefeliciteerd namens onze regering en die van onze Koningsrijkgebieden."
Op het (toekomstige) Jan Blaauwplein liet hij zich door Eric Kampinga en Joost Smits bijpraten over de motie van de naamgeving voor het pleintje voor ´t Vierkantje. Rutte: "Jan Blaauw, die ken ik wel. Is een grote naam."
Bij het instappen in de auto die hem naar Den Haag bracht, kwam hij nog snel even terug op de damesmodezaak. "Dat was leuk."