'Ouderwets' goed toneelspel ’t Foetligt:

Een goede les voor alle echtgenotes, ga niet alleen op vakantie!

Berkel en Rodenrijs - Toneelvereniging ’t Foetligt was eindelijk weer terug na de heftige coronaperiode en meerdere tegenslagen. Vrijdag 3 en zaterdag 4 maart stonden de spelers op het vertrouwde toneel in zalencentrum Rehoboth en daar waren alle toneelliefhebbers erg blij mee, gezien het applaus aan het einde van beide avonden.

John Hofman

Ze waren het nog niet verleerd, want het blijspel ‘Als de kat van huis is…’ ging direct voortvarend van start. Bij elk toneelspel is er altijd wel een dankbare rol en die kreeg Kees Maree toebedeeld. Terecht, want hij heeft gewoon ‘de lach aan zijn kont hangen’. Zet hem een alpinopet op en doe hem een stofjas aan en hij is een ander persoon. Mede door zijn stem ook duidelijk te verstaan en dan heb je de helft al gewonnen. De overige spelers deden dat trouwens ook prima, daarbij geholpen door de voor het podium opgestelde microfoons. Dat scheelt toch een slok op een borrel. Het levert uiteraard hilarische taferelen op als de vrouw des huizes een weekje op vakantie gaat met een vriendin, maar dat raden we (de meeste) echtgenotes niet aan: blijf thuis en houdt de controle over alles! Het werd in ieder geval niet wat de achtergebleven echtgenoot zich had voorgesteld. Er kwamen onverwacht enkele andere personen bij hem op bezoek en dat kwam hem niet goed uit. Bart Jansen (Kees Maree) improviseerde er soms lustig op los en dat maakt het spel alleen maar sappiger. Scènes waarbij soms vier mensen allemaal op de bank zitten kwam bijna niet voor. Er ging dan steeds wel weer iemand staan en dan is het spel goed. Het mag niet ‘dood slaan’ maar levendig blijven en er moet gang in zitten. Dat deed ’t Foetligt uitstekend.
Ze betrok het publiek er bij als er, tijdens een dansje, muziek werd gedraaid: de zaal zong uit volle borst mee met ‘Bloed, zweet en tranen’ van Hazes sr. en dan krijg je beslist die gezellige avond die het moet worden. Nog een kleine kanttekening: spelers hebben, zodra ze bijvoorbeeld samen op de bank zitten, dicht bij elkaar, de neiging om wat zachter te gaan spreken. Vergeet echter niet dat je, ongeacht de afstand van elkaar, een hele zaal moet blijven overstemmen om goed gehoord te kunnen worden.

Chapeau!

Over het decor en de grime, alsmede belichting en geluid: chapeau! Zorg en aandacht besteden aan de inrichting van het toneel c.q. huiskamer is een eerste vereiste en zorgt al voor 40% succes. De resterende 60% werd ruimschoots door de spelers zelf ingevuld. Dan komen we uit op de zo fel begeerde 100% en kunnen we terugkijken op twee mooie toneelavonden. Regisseur Herman Veenman, al heel lang bij de groep, bewijst steeds opnieuw zijn werk goed te doen. Van de spelers mag hij zeer zeker nog lang bij de club blijven. Hij deed aan het einde van de avond een oproep: nieuwe spelers zijn van harte welkom.
Volgend jaar, zo is de wens, wil ’t Foetligt een grotere productie opzetten met 10 tot 15 spelers (man/vrouw). Geïnteresseerd in toneelspelen? Vanaf 18 jaar kunt u zich melden bij Herman, tel. 06 - 201 33 222. De repetities zijn steeds op de woensdagavond.