Ook voor mensen met een beperking

Stemmen moet voor iedereen toegankelijk zijn

Lansingerland - Op 16 februari 2023 hield Marianne Dijkshoorn op het gemeentehuis een lezing over 'Hoe ontvang je mensen met een beperking gastvrij?'. Met adviezen, tips en voorbeelden uit het dagelijks leven bereidde ze de gastvrouwen- en heren van de stemlokalen voor op de aankomende verkiezingen op woensdag 15 maart.

Door Yennah Schenk

Ook burgemeester Pieter van de Stadt was aanwezig en sprak de aanwezigen toe. "Stemmen is een recht," benadrukte hij. "Een grondrecht. Inclusief stemmen gaat erom dat iedereen zo snel mogelijk en zelfstandig zijn of haar stem kan uitbrengen." Dijkshoorn vulde aan dat toegankelijkheid voor mensen met een beperking meer is dan alleen deelnemen, maar ook op een gelijkwaardige manier iets kunnen beleven. "Lansingerland is een van de eerste gemeenten die begint aan het inrichten van inclusieve stembureaus."
Marianne Dijkshoorn vertelde over verschillende situaties waar zij tegenaan liep door beperkte toegankelijkheid. Dat motiveerde haar extra om zich in te zetten voor een toegankelijke samenleving voor iedereen. Zo droeg ze haar steentje bij aan het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam. "Dat was het eerste festival ter wereld dat volledig toegankelijk was voor iedereen, met of zonder beperking. Dat is uniek en daar ben ik heel erg trots op. Overigens hebben meer mensen baat bij een inclusief stembureau. Ik zie hier in de zaal ook een aantal mensen met een bril. Die willen ook graag zien waar ze naartoe kunnen en hoe ze moeten stemmen," grapte ze.

Beleving

Op een gestructureerde manier liep Marianne alle doelgroepen af en legde ze aan de luisteraars uit welke (praktische) middelen er nodig zijn. "Door vooraf na te denken over de toegankelijkheid, vergroot je de gastvrijheid. Daarnaast verbind je doelgroepen die elkaar anders niet zouden tegenkomen. Als laatste vergroot je de veiligheid en zorg je voor meer beleving voor iedereen," legde ze uit. Beleving kwam nog een aantal keer terug in haar lezing. Om het woord beleving verder uit te leggen, gaf ze een voorbeeld. "Afgelopen jaar hebben ze bij een festival een sign dancer ingezet. Bij sign dancing van muziek wordt niet alleen de gezongen tekst vertaald, maar ook de muziek visueel gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van miniek en lichaamsbeweging. Aan het einde vertelden de festivalgangers hoe gaaf het was dat de gebarentolk erbij was."

Inclusief stembureau

De gemeente heeft voor de aankomende verkiezingen op 15 maar een aantal stappen ondernomen om de stembureaus inclusief te maken. Het stembureau in het gemeentehuis is daar een goed voorbeeld van. Dit stembureau is ingericht in een prikkelarme omgeving met extra hulpmiddelen zoals kandidatenlijsten in braille, stembiljetten in een grote letter, stemmallen, een soundbox (hiermee kan de kandidatenlijst worden voorgelezen) en blindengeleidelijnen. Daarnaast zet de gemeente op de dag van de verkiezing, van 13.00 - 16.00 uur, een gebarentolk in.
Op de website van de gemeente, www.lansingerland.nl, staat extra uitleg over het inclusief stemmen, hulpmiddelen en het gebruik van de 3B Bus die gratis te gebruiken is op 15 maart voor mensen die niet over eigen vervoer beschikken. Let wel op dat het bij het inclusieve stembureau in het gemeentehuis alleen mogelijk is om voor het waterschap Schieland en de Krimpenerwaard te stemmen.