Stedin bouwt nog sneller als antwoord op toenemende energievraag

Regio – In 2023 werkt Stedin aan de bouw van 500 stations, de aanleg van 1.300 kilometer aan elektriciteitskabels en wordt de capaciteit van het net uitgebreid met 425 megawatt extra vermogen op ons regionale hoogspanningsnet. Dat is 30% meer dan vorig jaar en kan vergeleken worden met de elektriciteitsvoorziening van 1,5 keer de stad Den Haag.

Met dit nieuwe vermogen kun je alleen al 100 windmolens duurzame stroom op laten wekken. Stedin plant voor 2023 € 825 miljoen voor het verstevigen van de energie-infrastructuur in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland, in 2022 was dat € 719 miljoen. Sneller bouwen is nodig om de explosieve groei van laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en de elektrificatie van de industrie te faciliteren.
Het tempo van de energietransitie is hoog en het elektriciteitsnet zit midden in een fikse verbouwing. Daarom legt Stedin in een hoger tempo nog meer kabels en leidingen aan en bouwen ze meer stations. Dit komt naar voren in het werkpakket 2023 van de regionale netbeheerder. Alle projecten die hiervoor nodig zijn voert Stedin regionaal uit en zijn direct van invloed op de energievoorziening van onze klanten.

Versnelling nodig

Door eerder te beginnen met bouwen is het mogelijk om bouwprojecten te versnellen. Daarbij worden toekomstige ontwikkelingen meegenomen. Stedin kijkt bijvoorbeeld 15 jaar vooruit naar mogelijke knelpunten als het gaat om netcapaciteit. Deze ontwikkelingen zijn van invloed op de bouwprojecten. Eerder beginnen betekent ook vroegtijdig om de tafel met de betrokken gemeenten. Een ander voorbeeld waarop Stedin werkt aan sneller bouwen is modulair bouwen. Hiermee kunnen transformatorstations sneller worden gerealiseerd.

Mensen, materialen, geld en ruimte nodig

Om alle plannen te realiseren zijn voldoende mensen, ruimte in de ondergrond, materialen en geld nodig. Met haar vier bedrijfsscholen richt Stedin zich op het opleiden van MBO’ers en zij-instromers, statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Naast voldoende technische vakmensen blijft voldoende eigen vermogen voor Stedin essentieel om te kunnen investeren in onze netten. Het Rijk heeft € 500 miljoen gereserveerd in de begroting om het kapitaal van Stedin te versterken. Daarnaast heeft Stedin een beroep gedaan op de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland en de niet aandeelhoudende gemeenten in haar verzorgingsgebied om aandeelhouder te worden. Of zij daadwerkelijk instappen zodat Stedin de benodigde investeringen in het net kan blijven doen, zal dit jaar blijken.