Opvallend dualisme tijdens de gemeenteraadsvergadering

Lansingerland – Bij het aantreden van het college van b. en w. op 2 juni 2022 was de kernboodschap van de coalitiepartijen ‘we gaan het sámen doen!’ Dat werd onder andere op een verrassende manier zichtbaar tijdens de behandeling van een gemeenteraadsmotie op donderdag 26 januari jl., waarin flinke bijsturing werd gevraagd van de conceptnota ‘Uitgangspunten voor een Groen Blauwe Leefomgeving’. In een tweede motie kwam de grote regeldruk en werklast die door vrijwilligers wordt ervaren bij het organiseren van activiteiten aan de orde.

Freek J. Zijlstra

Een fraai opwarmertje was de mondelinge vraag van Leon Erwich (Leefbaar 3B) aan wethouder Titia Cnossen waarin Erwich nogmaals de onacceptabel lange wachttijden bij het aanvragen van voorzieningen via de Wmo aan de orde stelde. Aan de hand van het voorbeeld waarbij een rolstoel aangevraagd werd, schetste Erwich een wachttijd tussen aanvraag en realisatie die zomaar tot een jaar of langer kan oplopen. De wethouder beaamde dat elke behandeling van een aanvraag begint met een wachttijd van 12 weken, sterk afhankelijk is van de levertijd van de gecontracteerde leverancier, maar dat het team Wmo ook te kampen heeft met veel vacatures. De beschikbare medewerkers herbeoordelen daarom regelmatig de urgentie van aanvragen.

Groenblauwe leefomgeving

De conceptnota Uitgangspunten voor een Groen Blauwe Leefomgeving (GBL) gaat in grote lijnen over een toekomstbestendige leefomgeving die klimaatadaptief en natuurinclusief is ingericht, sterke ruimtelijke structuren en ruime groengebieden waarin woonwijken zijn ingebed en het beschermen van groengebieden, water en historische en landschappelijke structuren. Het is de bedoeling dat de GBL beleidslijnen meegeeft voor zowel het behoud, herstel, versterking als uitbreiding van de groenblauwe leefomgeving.
Tijdens de behandeling van de nota GBL in commissie Samenleving op 12 januari jl. werd niet mis te verstane kritiek geleverd op het wel zeer magere resultaat van dit raadsvoorstel. Minstens drie partijen, zoals coalitiepartij ChristenUnie, en oppositiepartijen CDA en PvdA, kondigden middels het indienen van amendementen stevige inhoudelijke veranderingen in de concepttekst aan.
In aanloop naar deze gemeenteraadsvergadering bleken er echter geen amendementen in elkaar gezet te zijn, maar kwam Marloes Draak van oppositiepartij VVD mede namens Paul Lieverse (ChristenUnie), Dave Bergwerff (CDA) en Petra Verhoef (PvdA) verrassend genoeg met één enkele motie. “De motie is bedoeld als steun in de rug. Het moet gewoon een betere nota worden,” aldus Marloes Draak.

Rode draad

Daarin werd gesteld dat commissieleden niet tevreden zijn met de nota GBL. Hoewel onderkend wordt dat iedere fractie daarvoor eigen redenen heeft, de rode draad toch de oppervlakkigheid van het stuk is vanwege de zeer algemene uitgangspunten, het ontbreken van concreet lokaal toepasbare doelen en het beperkt aantal getoonde lokale voorbeelden. De vaststelling is dat tijdens de commissievergadering vele suggesties zijn aangedragen om de visie in wording te verrijken en te verdiepen, maar dat het onmogelijk is al deze suggesties te verwerken in een geamendeerde nota.
Daarom draagt deze motie het college op om alle door de raadsfracties ingebrachte suggesties te gebruiken als input voor en verrijking van de GBL en die na afronding van de tweede fase weer ter bespreking in de commissie Samenleving aan te bieden.
Dave Bergwerff benadrukte dat het CDA wil dat het college de ambities ook daadwerkelijk waar gaat maken. Paul Lieverse voegde toe dat het onderwerp van een groenblauwe leefomgeving té belangrijk is om het op zo’n nietszeggende manier af te doen.
Marko Ruijtenberg (GroenLinks) verzuchtte nog maar eens dat de conceptnota te algemeen is en nul ambitie uitstraalt. Ineke den Heijer (D66) kon zich wel iets voorstellen bij de strekking van deze motie. Marjolein Gielis (Leefbaar 3B) doet een oproep aan inwoners om mee te denken en aanwezig te zijn bij de inwonersconsultatie op 7 februari aanstaande. Jan Alsemgeest (WIJ Lansingerland) vertrouwt erop dat wethouder Michiel Muis de toezeggingen die hij per brief heeft gedaan zal uitvoeren. Alsemgeest wil dat de raad in alle stadia van de GBL meedenkt, meedoet en meebeslist.

Wethouder Muis gaf toe dat de nota duidelijker en beter had kunnen zijn. “Het is een tussenstap in het proces om tot een visie te komen. Zoals beschreven in de procesbrief pakken we met of zonder de motie een en ander op.”
Het raadsvoorstel werd aangenomen, met tegenstemmen van de ChristenUnie en GroenLinks. De ingediende motie werd door alle partijen gesteund.

Vergunningaanvragen door vrijwilligersorganisaties

Inwoonster Linda Rens maakte van haar inspreekrecht gebruik door het ingewikkelde en tijdrovende proces voor het aanvragen van een vergunning door vrijwilligers van verenigingen aan de kaak te stellen. Door haar activiteiten voor de Oranjevereniging van Berkel en Rodenrijs wordt zij jaarlijks geconfronteerd met zeer tijdrovende en energie-inspannende werkzaamheden bij het indienen van een aanvraag voor een vergunning voor bijvoorbeeld Koningsdag. In de loop der jaren is het een heel pakket geworden, inclusief veiligheidsplan en strengere regelgeving. Haar verzoek is dit hele proces voortaan samen met een ambtenaar vanaf het eerste begin te doen en zo het heen en weer schuiven van papieren formaliteiten sterk in te perken.
Mark Bik (WIJ Lansingerland) diende vervolgens een motie ‘vreemd' in, met als titel ‘Gemeente, help de vrijwilligersorganisaties bij hun vergunningaanvragen’.
De motie stelt dat onze samenleving kleur en samenhang krijgt mede door de jaarlijkse dorpsfeesten (zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag) en activiteiten voor specifieke groepen. Vrijwilligers doen hun uiterste best om deze mooie dorpsfeesten en activiteiten te organiseren. Natuurlijk moet de veiligheid van deelnemers gewaarborgd zijn en zullen daarom de nodige vergunningen noodzakelijk zijn. Maar, op deze manier kost het aanvragen van vergunningen de vrijwilligers veel tijd en energie en wordt de procedure onnodig ingewikkeld. De motie gaat ervan uit dat de gemeente bereid is om het proces adequater en efficiënter te maken en stelt dat de gemeente zodanig maatwerk moet leveren dat vrijwilligers gemakkelijker dorpsfeesten en activiteiten kunnen organiseren.
De motie roept het college op een bijeenkomst met vrijwilligersorganisaties te organiseren en af te spreken op welke wijze het proces van de benodigde vergunningen efficiënt vorm gegeven kan worden. Daarbij wordt gevraagd te helpen bij het invullen van de benodigde informatie, een speciaal aanspreekpunt voor deze vrijwilligers, die dorpsfeesten en activiteiten organiseren, in te stellen.
Mede-indiener Jan-Willem van den Beukel (CDA) vraagt de gemeente ‘een tandje bij te zetten’. “Wij staan aan de kant van de inwoner.” De andere mede-indienster Marjolein Gielis (Leefbaar 3B) vraagt om de werkdruk van vrijwilligers te verlagen en het proces sterk te vereenvoudigen. “Vrijwilligers zijn de steunpilaren van de gemeente.”
Wethouder Leon Hoek is trots op vrijwilligers die hij ‘het cement van de samenleving’ noemt. Hij benadrukte herhaaldelijk het feit dat de organisator verantwoordelijk is voor de inhoud van de aanvraag en de activiteit. “Hulp wil niet zeggen dat de gemeente verantwoordelijkheid neemt.” Bovendien blijft het zo dat een aanvraag door externe (veiligheids)organisaties beoordeeld moet worden, geheel conform landelijke wet- en regelgeving. Hoewel de wethouder denkt dat het mogelijk is samen met een ambtenaar de aanvraag in te vullen (met inachtneming van de juridische kaders), is het probleem de beperkte ambtelijke capaciteit.
Mark Bik is echter van mening dat door gezamenlijk aan een aanvraag te werken de efficiëntie vergroot wordt en van beide kanten veel tijd bespaard kan worden.
De motie werd unaniem aangenomen.