Poëzie en Kunst gingen goed samen op Cultuurproeverij

Koninklijke onderscheiding voor René van Rooijen

Bergschenhoek - Met een ingetogen gespeeld klassiek werk openden enkele muzikanten van de Melody Percussion Band van Muziekvereniging Concordia zaterdag 28 januari de 5e Cultuurproeverij in de Cultuurfabriek. Het werd een avond van mooie gedichten, geschreven naar ter plekke getoonde schilderijen, met uitstekende muzikale omlijsting. Dit alles onder het motto: Poëzie ontmoet Kunst. Burgemeester Pieter van de Stadt had nog een verrassing in petto.

John Hofman

De burgemeester die evenals wethouder Titia Cnossen aanwezig was, riep René van Rooijen, voorzitter van Concordia, naar voren om zijn waardering uit te spreken voor al het werk dat René vanaf 2012 voor Concordia heeft verricht. Hij doet het vrijwilligerswerk in feite al vanaf 1980 voor diverse verenigingen. Zo was hij ook actief voor Muziekvereniging Kunst en Vriendschap in Zoetermeer. Dankzij zijn inspiratie en doorzettingsvermogen is Concordia een van de betere fanfare orkesten in Nederland geworden. Daarom kon de burgemeester hem melden dat Zijne Majesteit de Koning René had benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. René was uiteraard zeer verrast, waardoor deze 5e Cultuurproeverij wel heel bijzonder voor hem is geworden. Deze avonden zijn dan ook door hem en Concordia bedacht en hebben tot nu toe alleen maar succes gebracht.

Oostland Literair

Zaterdagavond werd tevens het 10-jarig jubileum van Oostland Literair gevierd. Destijds samengesteld uit een aantal schrijvers en dichters uit Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Oostland Literair heeft inmiddels al vele mooie gedichtenbundels en boeken uitgegeven. Promotor van het eerste uur, schrijver/dichter Arie van Driel sprak zijn waardering uit naar Nelleke van Eck van Bibliotheek Oostland die vanaf het begin haar medewerking had verleend om Oostland Literair op de kaart te zetten. Zij kreeg van Arie het eerste exemplaar ‘Winterkou’, een speciale uitgave vanwege het 10-jarig bestaan, uitgereikt. Hierin staan speciaal voor de bundel gemaakte nieuwe gedichten van zes dichtende auteurs. Gemeentedichter Woes Ploum beet hierna het spits af en verraste het voltallige publiek (de zaal was volledig bezet, red.) met een gezongen gedicht over algoritme, zichzelf begeleidend op de gitaar en met assistentie van een cajonspeler. Ook het zingen gaat hem goed af, zo bleek al snel. Het beloofde een mooie avond te worden, want cursisten die de cursus ‘Lang Leve Kunst’ hadden gevolgd, toonden hun eerste schilderij, waarbij steeds een dichter van Oostland Poëzie een daarop geschreven gedicht voordroeg. Deze combinatie sprak het publiek zeer aan.

Muziek

De avond werd door heerlijke muziek omlijst. Lara van de Stadt bespeelde de viool en Thijmen Tempelaar de cello. Een recent gevormd duo dat zeker een belofte is voor de toekomst. Beiden beheersen hun instrument uitstekend. Ze speelden een mix van klassiek en licht klassiek, van ingetogen tot temperamentvol, zuiver en foutloos. Een aanwinst voor Lansingerland. De gedichten daarna en de getoonde schilderijen maakten deze avond, die overigens uitstekend werd gepresenteerd door Rutger Hillenaar van RTV-Lansingerland, compleet en zullen wellicht vele bezoekers hebben geïnspireerd om ook te gaan dichten of schilderen. Na dit cultuurfestijn was er nog een gezellige afterparty met muziek van Woes Ploum en Yvet van der Tuin. We kijken al weer uit naar de 6e Cultuurproeverij want dit mag wat ons betreft voor Lansingerland best een traditie worden. Talenten een kans geven is alleen maar positief.