Permanente huisvesting RTV Lansingerland gezocht

Lansingerland – Lansingerland FM en Lansingerland TV willen studioruimten in een gezamenlijke en permanente locatie. Op verzoek van de Leefbaar 3B-fractie sprak commissie Samenleving over praktische en financiële ondersteuning door de gemeente.

Freek J. Zijlstra

Leon Erwich (Leefbaar 3B) stelde op 27 juni jl. schriftelijke vragen aan het college van b. en w. over de mogelijkheden voor continuering van het gebruik van een locatie in het gemeentehuis door RTV Lansingerland. Begin 2022 werd RTV medegedeeld dat zij de locatie in het gemeentehuis per 1 juli zouden moeten verlaten. Die huisvesting was bedoeld als tijdelijke noodoplossing. Erwich vroeg om dat besluit nog wat op te schorten, waarop de gemeente antwoordde dat het geen huisvestingsopdracht voor RTV heeft, maar vanuit de grote maatschappelijke waarde van onze lokale omroep wel probeert te helpen bij het vinden naar permanente oplossingen voor het huisvestingsvraagstuk. Tot die tijd mag RTV Lansingerland gebruik blijven maken van de ruimte in het gemeentehuis. De verwachting was dat een en ander vóór 1 november jl. zou zijn gerealiseerd. Omdat dit op die datum nog niet rond was, plaatste Erwich de huisvesting van RTV op de agenda van commissie Samenleving op 8 december.
Erwich vindt dat met het oog op de planvorming van alle werkplekken nu het moment is om RTV een permanente plek te geven in de zijvleugel van het gemeentehuis. Dat zou niet alleen ten goede komen aan de communicatie van de gemeente met de inwoners, maar ook zeker het werk van de gemeenteraad voor een breder publiek zichtbaar maken. RTV draait op de inzet van vrijwilligers en wordt ondersteund door RTV Rijnmond en de NOS.

Subsidie?

De gemeente sluist de overheidssubsidie ad € 35.000 rechtstreeks door aan RTV. Volgens Erwich is een extra subsidie vanuit de gemeente noodzakelijk om de radio- en tv-uitzendingen een kwalitatieve impuls te geven.
De meeste politieke partijen begrijpen dat voor een goede beeldvorming van alles wat in de gemeente gebeurt een geschikte studioruimte nodig is. Financiële hulp is echter alleen mogelijk als de nu geldende beleidsregels voor kunst en cultuur aangepast zouden worden en in zekere zin ook gelden voor mediaorganisaties.
Terecht wordt door verschillende fracties opgemerkt dat de journalistieke onafhankelijkheid dan in het geding kan zijn als het om de feitelijke weergave van politieke activiteiten gaat. Marloes Draak (VVD): “De geschreven pers wordt ook niet gesponsord. Die verkoopt advertentieruimte om het plaatsen van artikelen in de krant te kunnen bekostigen. Een bijdrage in de huisvestingskosten zou de onafhankelijkheid van RTV mijns inziens niet in gevaar brengen.”
Volgens wethouder Simon Fortuyn is de nu leegstaande ruimte in het gemeentehuis hard nodig voor eigen toekomstig gebruik. De beschikbare ruimte in het businesscentrum is voor de RTV zonder aanvullende subsidie te duur. Wethouder Fortuyn is momenteel bezig met een geschikte ruimte elders, maar kan daar op dit moment geen gedetailleerde informatie over geven. Als dat lukt zal die locatie medio zomer 2023 operationeel zijn. Het college overweegt een eenmalige verhuissubsidie toe te kennen.
Wethouder Titia Cnossen wil dat de onafhankelijkheid gewaarborgd blijft en een eventuele subsidie loskoppelen van (politieke activiteiten van) de gemeente.