Humanitas Lansingerland viert de Dag van de Vrijwilliger

Bergschenhoek - Met uitzicht vanuit de bovenzaal op een groot aantal herkauwende koeien beneden in de stal van boerderij Het Lansingerland, kwamen vrijwilligers van Humanitas afdeling Lansingerland op woensdag 7 december bijeen om de Dag van de Vrijwilliger te vieren én om afscheid te nemen van voorzitter Bas van Ginneken die zijn werk vier jaar heeft gedaan. Een opvolger is nog niet gevonden.

John Hofman

“Hoewel we van 120 naar 180 vrijwilligers zijn gegaan, een mooi resultaat, hebben we er nooit genoeg dus nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom”, aldus Van Ginneken in zijn afscheidswoord. “Kijk om je heen of je iemand kan motiveren om dit mooie werk te gaan doen!” Hij nam afscheid omdat zijn termijn van acht jaar in het bestuur, waarvan vier jaar voorzitter er op zit. In die periode is onder meer het project Tandem Nieuwkomers van de grond gekomen en heeft Humanitas de maatschappelijke begeleiding voor deze groep op zich genomen. “We willen actief zijn en blijven voor deze mensen. De gemeente Lansingerland is er heel positief over. Die hebben wij uiteraard nodig om te weten wie de mensen zijn die onze ondersteuning goed kunnen gebruiken, zodat wij ze kunnen helpen.” Van Ginneken kijkt met voldoening terug op de vier jaar dat hij voorzitter was. “Als je eenmaal vrijwilliger bent, zie je hoe mooi dit werk is. Bij het vrijwilligerswerk krijgen vrijwilligers bij ons ondersteuning van tien professionele coördinatoren, allen betaalde krachten. Door hun begeleiding leer je als vrijwilliger van het werk en de ervaringen die je meemaakt. Sommige vrijwilligers kunnen weer als coördinator fungeren voor andere vrijwilligers.” Van Ginneken blijft uiteraard betrokken bij Humanitas want stilzitten is er niet bij. Als dank en waardering voor hun werk mochten alle ruim tachtig aanwezige vrijwilligers beneden in de winkel van boerderij Het Lansingerland tot een bepaald maximum bedrag een tas vullen met zelf gekozen producten.

Iets voor anderen betekenen

We spraken nog even met twee vrijwilligers die beiden al ruim tien jaar actief zijn voor Humanitas Lansingerland: Anita en Betsy (“onze achternamen hoef je er niet bij te zetten hoor”). Zij komen hoofdzakelijk in jonge gezinnen met kinderen onder de zeven jaar, vaak eenoudergezinnen, maar ook bij echtparen. Ze geven ondersteuning bij onder meer opvoedkundige problemen of als een van de partners langdurig ziek is. Ook wordt in sommige gevallen doorverwezen naar andere instanties. “Uiteraard moet het wel klikken tussen de vrijwilliger en de deelnemer. Coördinatoren kijken, na een intakegesprek te hebben gehad met het gezin/echtpaar, welke vrijwilliger bij hen past”, aldus Anita. Anderzijds hebben Anita en Betsy ook weer ruggensteun van andere vrijwilligers. “Je doet het een beetje voor jezelf, maar vooral om anderen te helpen.”