Tijdens dit WK kwam de kreet ‘zijn we er tóch weer ingetuind’ geregeld voorbij. Deze legendarische woorden sprak voetbalcommentator Herman Kuiphof tijdens de verloren WK-finale in 1974. De uitspraak suggereert door een slimme truc om de tuin geleid te zijn.
Sommige inwoners van Lansingerland hebben ook wel eens het idee dat ze door de overheid ‘gepiepeld’ worden. Dat verwoordden insprekers de afgelopen week toen het over de luchtvaart ging. In de loop van de jaren staat een aantal woongebieden onder toenemende geluidsdruk. De berekende hinder van de HSL die onze woonomgeving doorsnijdt, blijft ondanks een verdiepte bak en geluidsschermen bewoners letterlijk en figuurlijk uit hun slaap te houden. Bij de aanleg van de A16 Rotterdam werden rekenkundige gemiddelden in het parallellogram van de A13, de A12 en de nieuwe A16 Rotterdam toegepast om de geluidsoverlast en luchtkwaliteit voor delen van Lansingerland aanvaardbaar te houden. Medici waarschuwen tegen de stapeling van gezondheidseffecten, met name voor kinderen die snel grenswaarden voor het ontwikkelen van chronische aandoeningen overschrijden.
En nu worden we op weg naar een nieuw luchthavenbesluit weer geconfronteerd met slimme rekenmodellen die, gebaseerd op resultaten uit het verleden en een beetje luchtfietserij, gebruikt worden voor een toekomst waarin er meer gevlogen kan worden. Misschien staan er over vijf jaar op verschillende plaatsen naast die snelweg en onder de aanvliegroutes meer meetstations waaruit de werkelijke geluidsbelasting en luchtverontreiniging blijkt. Grote kans dat bewoners van nieuwbouw in Wilderszijde, die gelokt werden naar ‘oases van rust’, dan zullen zeggen: ‘zijn we er tóch weer ingetuind!’

Freek J. Zijlstra