Verplichte woningbouw in Driehoek Noordpolder

Provincie Zuid-Holland walst over gemeenteraad heen

Lansingerland – Ondanks of misschien wel dankzij de vele manoeuvres van de gemeente ligt er nu een onverbiddelijke brief van het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland waarin bebouwing van Driehoek Noordpolder wordt afgedwongen. Gemeenteraadscommissie Ruimte ziet af van een beroep bij de Raad van State, zodat het er de komende tijd om zal spannen of gemeenteraad en college van b. en w. in staat zullen zijn om voor een goede ontsluiting te zorgen die bewoners van de Edelsteenbuurt niet zal treffen.

Freek J. Zijlstra

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland heeft al in een eerder stadium aan de gemeente het voornemen kenbaar gemaakt met een proactieve aanwijzing te komen zodat sociale woningbouw in Driehoek Noordpolder gerealiseerd moet gaan worden. Het was wachten op een brief met de definitieve aanwijzing. De provincie heeft de gemeenteraad nu met een aanwijzingsbesluit van 24 oktober jl. meegedeeld dat er binnen de termijn van een jaar een bestemmingsplan moet liggen, met daarin de bouw van 50 sociale woningen. In de brief wordt gewezen op de mogelijkheid binnen zes weken tegen dit besluit in beroep te gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

April 2022

Tijdens de ingelaste vergadering van april jl. over het opstellen van een zienswijze na de voorgenomen aanwijzing door de provincie zei Jan Pieter Blonk (Leefbaar 3B) nog dat het gedwongen bebouwen van 125 woningen (inclusief 50 sociale huurwoningen) op de ‘postzegellocatie’ Driehoek Noordpolder niet in verhouding staan tot de 11.000 woningen die in de toekomst in Lansingerland gebouwd kunnen worden. Jan Jumelet (WIJ Lansingerland) zei: “In onze emotionele reacties is geen woord Spaans of Chinees!” en Arjen Hofman (ChristenUnie) zei dat er een harde zienswijze lag: “Laat de provincie de tanden er maar op stuk bijten!”
In de zienswijze van de gemeenteraad - de schriftelijke reactie op de brief van de provincie - stond onder andere: ‘Wij hebben bezwaar tegen de ontwerp-aanwijzing. Het door Gedeputeerde Staten gevolgde proces heeft ons onaangenaam verrast en het is naar onze mening ook niet proportioneel. Het ingezette middel is ons inziens niet de juiste manier om het gezamenlijke doel te bereiken. Voor de gezamenlijke woningbouwopgave is samenwerking vereist en de concept-aanwijzing bewerkstelligt eerder verdeeldheid. Wij roepen om die reden het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland op dit besluit in te trekken.’

November 2022

De georganiseerde groep bewoners van de Edelsteenbuurt stuurde voorafgaand aan de commissievergadering een uitgebreide ‘zwanenzang’ brief aan de gemeenteraad. Zij wijzen er ook op dat de aanwijzing van dit kleine aantal sociale huurwoningen met het oog op de bestaande bouwplannen van de gemeente onnodig en overbodig is en kwalificeren de aanwijzing als volstrekt disproportioneel. De bewoners vertrouwen er op dat de gemeente op de kortst mogelijke termijn beroep zal aantekenen tegen deze proactieve aanwijzing voor onze gemeente.
Jan Pieter Blonk en Jan Jumelet plaatsten de brief van de provincie dd. 24 oktober 2022 op de agenda van de vergadering van de commissie Ruimte op 8 november jl. Zij wijzen de overige commissieleden in hun bespreekstuk nog op de mogelijkheid in beroep te gaan en een verzoek van opschorting te doen. Redenen om dat te doen is de onmogelijkheid van een goede ontsluiting voor locatie Driehoek Noordpolder. Bovendien gaat de provincie naar hun oordeel totaal voorbij aan een veel groter aantal sociale huurwoningen dat in Bleizo-West gerealiseerd zou kunnen worden én het feit dat de exploitatie van het gebied bij de projectontwikkelaar ligt.

Kansloos beroep

Ter vergadering blijkt Jan Pieter Blonk van mening veranderd. Hij acht nu het instellen van een beroep bij de Raad van State kansloos omdat er niet inhoudelijk wordt getoetst. “Met pijn in het hart. De strijd is gestreden. We hebben verloren. Het is nu aan de gemeente om de verkeersontsluiting uit te werken en zo snel mogelijk op te pakken. Dat gaat veel geld kosten.” En Jan Jumelet zegt zelfs: “We zijn overvallen door de aanwijzing. Het stuur is ons uit handen genomen. We moeten nu aan de bak met een goede ontsluiting. Dat is de achilleshiel van het project.” Ook Arjen Hofman zegt nu: “Het is een kansloos beroep. Laten we onze toon matigen richting de provincie en Arjen van Berkel (D66) beaamt het standpunt van de coalitie: “Geen kans met in beroep gaan. Snel aan de bak met de ontsluiting.”

Laat de oppositie het er ook bij zitten? Alleen het CDA is bij monde van Charles Van Harn nog steeds faliekant tegen bebouwing van de Driehoek. Hij concludeert strijdvaardig dat de overgrote meerderheid de handdoek al in de ring heeft gegooid, maar vraagt zich wel sterk af wat er sinds mei gebeurd is tussen het nieuwe college van b. en w. en de provincie. “Het CDA is tegen woningbouw die ten koste gaat van de groene schil. Die 50 sociale woningen kunnen we ook elders bouwen.” Hij hekelt de gang van zaken waarbij de provincie over het belang van omwonenden heen walst.
Ivo de Graaf (VVD) vindt de aanwijzing van de provincie een zwaar middel om de gemeenteraad aan het werk te zetten met bebouwing van Driehoek Noordpolder. Hij vindt toevoeging van het geringe aantal woningen en de ingewikkelde setting niet in verhouding staan tot de zwaarte van de aanwijzing. Toch is de VVD vóór ontwikkeling van Driehoek Noordpolder, maar dan moet de ontsluiting ervan wel buiten de Edelsteenbuurt omgaan.
Marko Ruijtenberg (GroenLinks) vindt eigenlijk dat de gemeenteraad in beroep zou moeten gaan. “Het is een bittere pil omdat de Driehoek groen moet blijven. De realiteit van de aanwijzing maakt een beroep echter weinig zinvol. We moeten nu snel aan de bak met een goede ontsluiting en een zo hoog mogelijk aantal sociale huurwoningen.” Terugblikkend vindt hij wel dat het de eigen schuld van de gemeente is, omdat er de afgelopen tien jaren niets is gedaan met het voornemen om windmolens op Bleizo-West te plaatsen. Nu de provincie nog steeds aan dat voornemen vasthoudt, moet er op andere plaatsen gebouwd worden. Hoewel Petra Verhoef (PvdA) groene ruimte belangrijk vindt , kiest zij voor sociale woningbouw. “Deze locatie staat al jaren op de 3-hectare kaart voor kleinschalige woningbouw. De colleges hebben dat zo gelaten.”

Wethouder Titia Cnossen zegt in haar antwoord dat het college de burgerparticipatie weer oppakt en met een nota van uitgangspunten zal komen. “We moeten vooruit denken.” De raad heeft dan nog gelegenheid om het aantal woningen en het percentage sociale woningen vast te stellen.