Nico Schouw Openhaarden & Schouwen:

Zeer breed assortiment aan modellen kachels

Berkel en Rodenrijs - Wat kachels betreft zijn er voor Nico Schouw geen geheimen meer. Vanaf zijn 17e jaar plaatst hij in de hele regio kachels, terwijl hij op zijn 28e zijn eigen bedrijf begon. Inmiddels levert en plaatst hij met zijn twee medewerkers dagelijks allerlei modellen kachels: houtkachels, gashaarden en schouwen. Zijn showroom en werkplaats bevinden zich aan de Berkelse Poort 65 in Berkel en Rodenrijs.

“Zolang de voorraad strekt”, lacht Nico, “want onze leveranciers leveren momenteel mondjesmaat kachels en dat heeft te maken met de afgelopen twee coronajaren. De fabrieken verminderden hun productie zodanig, dat ze niet direct kunnen leveren. Het moet allemaal weer op gang komen. Dat houdt in dat mensen die een kachel willen aanschaffen, geduld moeten hebben.”
Nico en zijn team gaan dagelijks op pad om met name houtkachels te plaatsen, want daar is een enorme vraag naar. “Dat heeft alles te maken met de energiecrisis”, licht hij toe. Het gas is nu erg duur en dus gaat men over op de houtkachel, maar dat lijkt mooier dan het is. Ook het haardhout is duurder geworden, dus die kosten ontlopen elkaar niet meer zo veel, mits iemand kans ziet om goedkoop aan hout te komen.”
Nico legt uit dat een gaskachel sneller een ruimte verwarmt dan bijvoorbeeld de centrale verwarming en is daardoor toch wat goedkoper in het verbruik. De moeizame levering van alle modellen kachels geldt voor heel Europa. Hij verwacht dat dit nog wel even zal gaan duren. “Voorheen konden we rustig een hele voorraad kachels bestellen, maar nu gaat dat mondjesmaat en moet je blij zijn dat als we nu bestellen, deze in het voorjaar 2023 worden geleverd. We hebben nog een kleine voorraad staan, maar het wordt steeds moeilijker om aan de vraag te voldoen.”
Naast levering en plaatsing verleent Nico de nodige service en onderhoud voor zijn klanten. “Reparatie komt nauwelijks voor want een kachel gaat vele jaren mee.”

De keuze is reuze

De keuze is reuze, ook wat kachels betreft en dan spreken we over zo’n 4000 verschillende modellen. De betere kachels komen uit Europa, zoals Duitsland, Spanje en Frankrijk. “De Oostbloklanden leveren ook kachels, maar daar hecht men minder aan de kwaliteit van de kachels.”
Nico verkoopt alle merken en types kachels. Het mooie van zijn vak? “Het is elke dag weer anders met steeds weer nieuwe uitdagingen. Ook elke woning is anders dus moet je vaak creatief zijn bij het plaatsen van de kachel.”
Tot nu toe komen er ook nauwelijks klachten binnen na plaatsing. “Als het goed is komen we in feite maar één keer, bij levering en plaatsing, bij een klant en zie je deze jaren niet meer.”
Zijn er op dit moment nog ontwikkelingen wat kachels in het algemeen betreft? “Nee, het ligt nu even stil. In de coronatijd was men er wel mee bezig, maar nu concentreert men zich meer op het produceren van kachels vanwege de grote vraag.”
Overweegt u om een hout- of gaskachel aan te schaffen dan kunt u contact opnemen met Nico Schouw en een afspraak maken om de showroom te bezichtigen en een keuze te maken: tel. 010-5117383 of 06 - 225 145 54. Maar nogmaals: u moet wel even geduld hebben wat de leveringstermijn betreft!