VVD bezorgd over ambulancezorg nieuwe stijl

Lansingerland - De VVD is niet gerust op de gevolgen voor Lansingerland van de nieuwe afspraken over de acute ambulancezorg die landelijk zijn gemaakt tussen minister Kuipers en de zorginstanties. De inzet van deze zorg wordt in de nabije toekomst bepaald op basis van urgentie en zorgcoördinatie.

“Het is dan niet meer vanzelfsprekend dat een ambulance wordt gestuurd als op een andere manier vervoer mogelijk is. Ook betekent dit dat aanrijtijden afhankelijk worden van de ernst van het gezondheidsprobleem en dus langer kunnen duren dan 15 minuten, de huidige norm,” volgens duo-raadslid Theo van Son en woordvoerder openbare orde en veiligheid van de VVD.

Zorgcoördinatiecentrum

Als de plannen doorgaan, krijgen de mensen die 112 bellen voor een levensbedreigende situatie zoals een hartstilstand direct een ambulance. Alle andere gevallen komen terecht bij een zorgcoördinatiecentrum waar de situatie beoordeeld wordt en zorg op maat wordt geleverd. “Dit betekent dus dat als je bijvoorbeeld met een gebroken been op het voetbalveld ligt, je te horen kan krijgen dat die ambulance niet na 15 maar misschien pas na 30 minuten of langer komt vanwege andere meldingen met hogere prioriteit. Of dat je wordt geadviseerd om je naar het ziekenhuis te laten brengen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen waaruit je kunt opmaken dat de acute zorg echt anders gaat worden,” volgens Van Son.
Deze plannen zijn er niet voor niets, aldus Van Son: “De ambulancezorg zit met een enorm personeelstekort en rijdt voortdurend meldingen die ze allemaal binnen vijftien minuten moeten halen. Dat is vrijwel geen haalbare kaart meer. Dat merken we vooral in Lansingerland waar het percentage ambulances dat binnen de vijftien minuten arriveert ver onder het regionaal gemiddelde ligt. Dat is onacceptabel en daarom moet er wat gebeuren, bijvoorbeeld door anders tegen de acute zorg te kijken zoals nu met de nieuwe afspraken gebeurt.”
Toch zijn Van Son en zijn VVD-fractie er niet geheel gerust op dat deze afspraken gaan helpen: “Haags papier en plannen zijn één, maar de praktijk moet het allemaal uitwijzen. Alle verschillende behandelingen maken de acute zorg ingewikkelder en dus gevoeliger voor fouten. Daarnaast kunnen wij als gemeenteraad met onze controlerende taak straks lastiger vaststellen hoe het met de acute (ambulance-)zorg in Lansingerland is gesteld. Dat baart ons zorgen en er moet nog het nodige georganiseerd worden om die weg te nemen.” Hierover gaat Van Son binnenkort in gesprek met de burgemeester die ook verantwoordelijk is voor de ambulancezorg in Lansingerland.