Ontmoetingscentrum De Leeuwerik bestaat 30 jaar:

Vrijwilligersteam: “Onze activiteiten voorzien in een grote behoefte”

Bleiswijk - We kunnen het niet genoeg onder de aandacht brengen: zonder vrijwilligers zouden er weinig of geen activiteiten zijn in Lansingerland. Daarom deze keer aandacht voor het team dat veel activiteiten in De Leeuwerik faciliteert. Ontmoetingscentrum De Leeuwerik bestaat dertig jaar!

John Hofman

We zitten om de tafel met het team dames dat zich al vele jaren inzet voor ouderen, in samenwerking met Stichting Welzijn Lansingerland en door de jaren heen veel activiteiten wist en nog steeds weet te organiseren. Ze zijn zeker niet stil blijven staan en weten activiteiten steeds weer aan te passen aan deze tijd. Het is niet alleen klaverjassen of sjoelen geblazen. Samen met de beroepskrachten lukt het telkens een aantrekkelijk programma samen te stellen. Het team bestaat uit Tonnie Oosterlaan, Gerda van Spengen, Sjanie Terlouw, Ria van Vliet, Marianne de Bruin en Hennie in ’t Veen. Dit team is zo hecht geworden dat ze met elkaar als het ware ‘kunnen lezen en schrijven’. Ze doen hun vrijwilligerswerk met heel veel plezier. Alle taken worden verdeeld zodat iedereen weet waar men aan toe is. Daarbij worden ze enorm geholpen door de vele andere vrijwilligers in De Leeuwerik, zoals degenen die achter de bar staan en zij die op andere manieren helpen bij activiteiten. Enkele nieuwe activiteiten in 2022 zijn onder andere Pilatus, yoga en verhalen schrijven.
Elke week komen er zo’n 700 bezoekers naar De Leeuwerik. Dit alles moet in goede banen worden geleid en daar is het team een ‘meester ‘ in. Het team is van mening dat je met je tijd mee moet gaan en dat doen ze ook. "We koesteren alle vrijwilligers die ons helpen. Je moet daar zuinig op zijn. Het mooie is dat we, ondanks de coronaperiode toen alles stil lag, alle vrijwilligers weer terug zagen komen. In die tijd hebben we ook aan hen gedacht door een kaartje te sturen of een presentje te brengen. Het blijft uiteraard vrijwilligerswerk, maar de meesten voelen het als een soort ‘verplichting’ om zich aan het opgestelde rooster te houden. Je moet op elkaar kunnen rekenen en dat gaat in feite al dertig jaar zo. We willen het ook financieel aantrekkelijk blijven houden voor de ouderen. Voor een aantal activiteiten wordt soms een kleine bijdrage gevraagd. Als mensen het, om welke reden dan ook, niet kunnen betalen, dan proberen we met elkaar een passende oplossing te zoeken."

Viering 30-jarig bestaan

Het team krijgt een bepaalde mate van vrijheid van de Stichting Welzijn Lansingerland om de activiteiten in te vullen. Dat zijn er heel veel. Zo is er bijvoorbeeld elke week op vrijdag van 15.30 tot 16.30 een ‘Happy Hour’, waarin de consumpties maximaal slechts één euro kosten. Door vrijwilligers wordt dan soms piano of accordeon gespeeld om een gezellige sfeer te kweken. Dit wordt heel erg gewaardeerd. Eén keer per vier weken is er een dansavond die druk wordt bezocht. ‘Jongere’ ouderen die de dansvloer op gaan. Heerlijk om te zien. Ook wordt er een keer per maand een film vertoond op zondagmiddag. Bovendien is er elke tweede en vierde zaterdagmiddag van de maand en iedere zondagmiddag in De Leeuwerik inloop tussen 14.00 en 17.00 uur, speciaal voor hen die zich in het weekend wat eenzaam voelen. Hiernaast is er elke eerste zaterdag van de maand bingo en elke derde zaterdag klaverjassen. ’s Zomers kan men lekker buiten zitten in een tuin die er dankzij vrijwilligers schitterend uitziet. Eén keer per jaar is er een vrijwilligersavond om waardering uit te spreken voor allen die zich (weer) hebben ingezet. Dit jaar is deze gepland op 15 oktober. Er zijn nu totaal 116 vrijwilligers in De Leeuwerik. Er is weinig of geen verloop onder de vrijwilligers, sommigen doen dit mooie werk al 25 tot 30 jaar!
Uiteraard wordt het 30-jarig bestaan van De Leeuwerik gevierd: van maandag 10 tot en met vrijdag 14 oktober kan men vrijblijvend binnen lopen om kennis te maken met de verschillende activiteiten in De Leeuwerik. Iedere dag van deze week is er een teamlid aanwezig om (nieuwe) bezoekers welkom te heten.
Voor meer informatie zie de website: www.welzijnlansingerland.nl.