Dierenambulance ZHZ zoekt dringend 112 nieuwe vrijwilligers

"Langere aanrijtijden naar een noodhulp, dat wil niemand"

Bergschenhoek - Lansingerland telt ongeveer 4000 hondeneigenaren. Ooit, op een kwade dag, bellen zij de dierenambulance voor hun weggelopen of in nood verkerende viervoeter. Emotioneel gezien is het dan altijd geruststellend wanneer het personeel van de ambulance snel ter plekke is. Edoch. Om 24/7 optimaal te kunnen functioneren heeft de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid (DZHZ) minimaal 252 vrijwilligers nodig. De lijst met onbezoldigde medewerkers stopt echter bij 140. Wat een tekort aan 112 paar handen betekent. En dat, terwijl de ambulance gemiddeld 1700 keer per maand wordt opgeroepen.

Arie van Driel

Coördinator Iris: "Onvoldoende medewerkers staat helaas voor langere aanrijtijden. En dat wil niemand. Stel dat het om jouw huisdier gaat. En de ambulance, die komt maar niet. Terwijl je op dat moment al zoveel stress hebt. Maar dat, die langere wachttijden, hoeft op korte termijn niet te gebeuren. Al hebben wij dat als organisatie niet zelf in de hand. Wij zijn als DZHZ een professionele organisatie die uitrukken wanneer een dier in nood is, opgevangen moet worden of wat dan ook. Maar je kunt nog zo professioneel zijn, zonder voldoende vrijwilligers red je het simpelweg niet om overal op tijd bij te zijn. En het huidige aantal medewerkers moet ook niet minder worden. Dan wordt de situatie nog erger. Daarom: ga de uitdaging aan, want dat is het zeker, en word vrijwilliger bij de dierenambulance."
De medewerkers binnen het aanrijgebied (onder meer Lansingerland) van de dierenambulance met standplaats Rotterdam, vormen één team, maar zijn per aanrijgebied in vijf groepen opgedeeld. Nu al komt het voor dat bijvoorbeeld een chauffeur of bijrijder noodgedwongen bij een andere groep moet bijspringen. Die is dus langer onderweg. Daarnaast ontstaat er een leemte in de groep van de invallende vrijwilliger. Wat bij een noodoproep in diens gebied daar weer automatisch personele problemen oplevert.

Proefrit

Vrijwilliger word je als je minimaal achttien jaar bent en een hart voor dieren hebt. Daarnaast sta je stevig in je schoenen en je kunt zelfstandig en in teamverband werken. Wie zich bij Iris aanmeldt, krijgt een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een proef aanrijrit als bijrijder op de ambulance. Daarna beslissen beide partijen of de kandidaat wel of niet geschikt is voor het vrijwilligerswerk, dat in de praktijk overigens veel verder gaat dan bijvoorbeeld het thuisbrengen van een verdwaalde poes of het overbrengen van een zieke hond naar de dierenarts. De gedegen opgeleide medewerkers worden namelijk ook ingezet bij onder meer ongelukken en politieacties en branden waarbij huisdieren betrokken zijn. Op die momenten wordt er vooral emotioneel veel van het betrokken ambulancepersoneel gevraagd.
Manager Henk: "De mensen onderschatten datgene van wat wij doen, wat er van onze mensen wordt verlangd en wat er allemaal bij komt kijken. Emotioneel en fysiek gezien is werken bij de dierenambulance heel zwaar. Na een heftig incident volgt er dan ook altijd nazorg voor de betrokken vrijwilligers. Iris en ik gaan met hen in gesprek. In de dagen daarna bellen wij hen elke dag met de vraag hoe het met hen gaat. En sturen hen een bloemetje en een kaartje. Nazorg is heel belangrijk. Daarom pakken wij dit zeer serieus op."

Uitdaging

Iris, zestien jaar actief bij de dierenambulance: "Maar daar ligt ook de uitdaging voor de vrijwilliger. Ons doel is ons in te zetten voor het welzijn van dieren in nood. Het scala daar omheen is heel divers en uiteenlopend en gaat, nogmaals, veel verder dan die gewonde hond. Als organisatie zijn wij maatschappelijk verantwoord bezig. Mensen die bijvoorbeeld met pensioen zijn, hoeven niet achter de geraniums te blijven zitten. Want wij hebben voor iedereen een vrijwilligersplek. Dus ook voor hen. Of dat nou bij de vogel- of de konijnenopvang is, of bij ons wagenpark met twaalf ambulances of in welke functie dan ook."

Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger: www.dierenbescherming.nl/dierenambulance/zuid-holland-zuid