Open huis bij Vitotherm

Bleiswijk - Een schitterend bedrijf in een prachtig pand. Dat is de eerste indruk als je een kijkje neemt bij Vitotherm aan de Lorentzstraat 1 in Bleiswijk. Het bedrijf, dat branders en ventilatoren produceert voor zowel tuinbouw als industrie, bestaat inmiddels ruim zestig jaar. Om te vieren dat ze zich nu hebben gevestigd in een nieuw pand met meer ruimte en mogelijkheden, hield het donderdag 22 september Open Huis voor klanten, leveranciers, omwonenden en omliggende bedrijven.

John Hofman

Thijs Olieman startte destijds een bedrijf in Pijnacker voor apparaten in de tuinbouw. Vanaf 1970 produceerde het ook onder meer branders die tuinbouwbedrijven nodig hebben om de kassen te verwarmen. Huidig directeur van Vitotherm, Geert-Willem van Weert, nam het bedrijf in 2017 van hem over.
“In Pijnacker werd het pand, dat ook al vrij oud was, te klein voor ons”, vertelt hij. Bij ons gesprek is ook productiemanager Jan in ’t Veen aangeschoven. “We zitten inmiddels alweer een half jaar in dit reeds bestaande pand dat we hebben gerenoveerd en aangepast, maar er was nog geen gelegenheid het officieel in gebruik te nemen. We wilden in ieder geval graag iets doen met het personeel, vandaar het Open Huis op deze mooie dag.”
Vitotherm is zich hoofdzakelijk gaan toeleggen op branders, zowel gas als olie en grote ventilatoren. In de showroom staan er enkele uitgestald. Zelfs een van de eerste branders van zo’n 42 jaar geleden staat er nog perfect bij en uiteraard zien we ook het nieuwste model.
Van Weert: “We hebben de afgelopen vijf jaar veel ontwikkeld en willen onze klanten nu het allernieuwste laten zien. Klanten van over de hele wereld. Wordt de brander eenmaal bij een klant geïnstalleerd, dan kijken we van hieruit mee via de computer wat de installateur aldaar aan het doen is. Tevoren sturen we wat hulpmiddelen op om een en ander aan te sturen bij het installeren. We willen kwaliteit leveren en altijd klaar staan voor de klant.”
Aangezien het gas in diverse landen goedkoper is dan hier, kan Vitotherm installaties ombouwen zodat ze ook op bijvoorbeeld diesel en LPG kunnen branden. “Het is dan vaak een kwestie van ombouwen of failliet gaan.”
Tijdens het verbouwen van het huidige pand ging de productie gewoon door. “We zijn nu nagenoeg gesetteld”, aldus In ’t Veen, die al vele jaren bij het bedrijf werkt. “Momenteel hebben we vijfendertig personeelsleden en daar zijn we heel zuinig op, want in deze tijd is het moeilijk om aan echte vakmensen te komen. Gelukkig hebben wij ze nog steeds, want een aantal werkt hier al vele jaren."